Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks
Vērā ņemama daļa darbinieku Japānā ik mēnesi strādā 80 vai vairāk virsstundu, nopietni apdraudot savu veselību

Japānā raidorganizācijas darbiniece mirusi no pārstrādāšanās

Japānā dienaskārtībā kārtējo reizi nonācis jautājums par šīs valsts strikto darba kultūru - Darba inspekcijas eksperti secinājuši, ka 2013. gadā mirušās Japānas sabiedriskās raidorganizācijas NHK darbinieces nāves cēlonis ir pārstrādāšanās, vēsta The Guardian.

Tolaik 31 gadu vecā Miva Sado teju ik mēnesi strādājusi 159 virsstundas, kas faktiski ir dubults darba laiks, un mēnesī atpūtusies tikai divas dienas. 

Darba inspekcija jau drīz pēc sievietes nāves secināja, ka viņas sirds neizturēja lielās slodzes dēļ, bet darba devējs NHK šo informāciju publiskoja vien šonedēļ. Paziņojums izskanējis gadu pēc tam, kad līdzīga situācija noveda pie kāda reklāmas aģentūras darbinieka nāves. Arī 2015. gadā publiskajā telpā tapa zināms par kādas jaunas sievietes pašnāvību - speciālisti secināja, ka sieviete sev padarījusi galu lielās slodzes izraisīta stresa iespaidā. Jauniete ik mēnesi strādājusi aptuveni 100 virsstundas.

Šie gadījumi mudinājuši aktīvāk valdības līmenī runāt par darba kultūru Japānā, premjeram Sindzo Abem publiski paziņot, ka prakse no darba devēju puses likt darbiniekiem "pierādīt savu ziedošanos darbam", strādājot daudz virsstundu, nav pieļaujama.

Valdība ierosina noteikt, ka virsstundu skaits mēnesī nedrīkst pārsniegt 100, un kompānijām, kas šo ierobežojumu neievēros, būtu piemērojams sods. Valdība pērn savā pirmajā pētījumā par pārstrādāšanos secināja, ka valstī katra piektā darba ņēmēja dzīvība ir apdraudēta pārlieku lielas darba slodzes dēļ.

Pētījumi liecina, ka Japānā cilvēki strādā krietni vairāk darba stundu nekā līdzīgas profesijas speciālisti ASV, Lielbritānijā un citās attīstītajās valstīs. Aptaujā, kas veikta Japānā 2015. un 2016. gadu mijā, piektā daļa uzņēmumu atzina, ka daļa darbinieku ik mēnesi strādā 80 vai vairāk virsstundu.

Kritiķi norāda, ka arī  valdības ieteiktais 100 stundu ierobežojums nav risinājums un nemazinās risku darba ņēmēju veselībai.

Top komentāri

aha
a
laikam jau taisnība būs vecajam teicienam, ka darbs ir priekš muļķiem un veciem zirgiem....
birģermeistars Eks
b
Pārlieka centība rada pārcentību.
bet briti saka
b
Early rise and early to bed makes man healthy, wealthy and dead.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits