Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Okeānā aizvien tiek meklēts gan pilots, gan atlūzas

Japānas gaisa spēku lepnums F-35 avarē Klusajā okeānā

Par pasaulē dārgāko ieroču sistēmu uzskatītais daudzfunkcionālais kaujas lidaparāts F-35, ko izstrādājusi ASV kompānija Lockheed Martin un kas nonācis arī atsevišķu ASV sadarbības partneru gaisa spēku flotēs, avarējis pie Japānas krastiem. Aizvien tiek meklēts avarējušā lidaparāta pilots, vienlaikus izskan jautājumi, vai ārkārtīgi dārgo piektās paaudzes kaujas iznīcinātāju saimes lidaparāti ir uzticami un droši, raksta CNN.

Japānas gaisa spēku F-35 pazuda no radaru ekrāniem neilgi pēc pacelšanās mācību lidojuma ietvaros. Pilots brīdi pirms avarēšanas devis ziņu, ka ir problēmas ar lidaparātu, un prasījis atļauju lidojumu pārtraukt un atgriezties bāzē.

Daļa lidmašīnas atlūzu atrastas trešdienas rītā. Pašlaik pārējās atlūzas un pilotu turpina meklēt gan ASV vadāmo raķešu kuģis, gan vairāki citi Japānas un ASV flotes karakuģi.

Pilots bijis visai pieredzējis, aptuveni 40 gadus vecs vīrietis, kura kontā ir aptuveni 3200 stundas pie lidaparātu vadības svirām.

Lockheed Martin piegādājusi pasūtītājiem ASV un ārvalstīs aptuveni 310 jaunos F-35 lidaparātus, un Japānā pirmā ar F-35 nokomplektētā eskadriļa oficiāli sāka aktīvo darbību vien pirms 11 dienām. 

Japānas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pārējie F-35 turpmākos lidojumos netiks izmantoti līdz brīdim, kamēr nebūs noskaidrots otrdien notikušās avārijas cēlonis.

Sākotnējie ziņojumi vedina domāt, ka problēma meklējama nevis pilota rīcībā, bet lidmašīnas sistēmās, un tas vieš pamatīgas bažas, jo varētu būt saistīts arī ar brāķi jau ražošanas posmā, raidorganizācijai CNN notikumu komentē bijušais ASV flotes virsnieks Karls Ščusters.

Jāuzsver gan, ka lielākā daļa F-35 tiek ražotas ASV, bet otrdien avarējusī lidmašīna ir no pirmās F-35 partijas, kas samontēta Japānā. Bijušais Austrālijas gaisa spēku virsnieks, šobrīd pētnieks Pīters Leitons norāda, ka tieši ražošanas līnija Japānā būtu pirmā vieta, kur sākt meklēt atbildes. "Tā kā pasaulē šobrīd lidojumos bez problēmām tiek izmantoti vairāki simti F-35, šķiet, problēma ir lokāla (proti, varētu attiekties tikai uz Japānā saliktajām lidmašīnām), nevis globāla," vērtē eksperts. Lejtons spriež - tā kā pilots tikai brīdinājis bāzi un lūdzis atļauju pārtraukt lidojumu ātrāk, nevis izziņojis ārkārtas situāciju, problēmas varētu būt ar lidaparāta mērinstrumentiem, nevis vadības sistēmām. Iespējams, pilots mēģinājis pats saviem spēkiem novērst kļūmes, neapzinoties, cik patiesībā nopietnās briesmās ir viņš un lidaparāts. 

Jāatgādina, ka šis gan nav pirmais gadījums, kad avarē modernais F-35. Pērn septembrī Dienvidkarolīnas štatā nogāzās ASV jūras kājnieku F-35B. Toreiz pēc izpētes secināts, ka avārija varētu būt saistīta ar brāķi degvielas padeves sistēmā.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
vienlaikus izskan jautājumi, vai ārkārtīgi dārgo piektās paaudzes kaujas iznīcinātāju saimes lidaparāti ir patiešām piecas (5) reizes noderīgāki par pirmās paaudzes iznīcinātājiem?
Pravietisnejaukais
P
F-35 nav Japānas gaisa spēku lepnums , tas ir tautu biedētāju un naudas sūknētāju lepnums. Bet lepnība parasti tiek sodīta.
K#
K
Slavenās ASV jaunākās paaudzes lidmašīna nevar avarēt pēc definīcijas,tas nav vaņku lūznis ... Zeme uzkrita japāņu F35 !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits