Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Japānas premjers Hirosimā aicina pilnībā atteikties no kodolenerģijas

Japānas premjerministrs Naoto Kāns aicinājis atteikties no elektroenerģijas iegūšanas, izmantojot kontrolējamas kodolreakcijas, sakarā ar avāriju atomelektrostacijā (AES) Fukušima-1, vēsta AFP.

Ar šādu paziņojumu N. Kāns nāca klajā šodien, 6. augustā, uzstājoties Japānas pilsēta Hirosimā, pasākumā sakarā ar pasaules vēsturē pirmā kodolieroča izmantošanas precendenta 66. gadadienu.

N. Kāns uzsvēra, ka veltīs visus savus spēkus Japānas atkarības no AES pazemināšanai. Viņš izteica cerību, ka beigās tas novedīs pie tādas sabiedrības izveidošanās, kura nepaļaujas kā uz "mierīgo atomu", tā uz kodolieroču izmantošanu. Pēc premjera vārdiem, Japānai ir jāpāriet uz citiem enerģijas avotiem.

Japānā pašlaik ir vairāk nekā 50 darbojošos kodolreaktoru. Pēc šī rādītāja Japāna ieņem trešo vietu pasaulē, atpaliekot tikai no ASV un Francijas. AES iegūtā elektroenerģija nodrošina aptuveni ceturto daļu valsts vajadzību.

Iepriekš N. Kāns ir paziņojis, ka 2020. gadā Japāna vismaz 20 procentus valstij nepieciešamās elektroenerģijas iegūs no alternatīvajiem avotiem. Pašlaik šis rādītājs ir aptuveni deviņi procenti, un atjaunojamā elektroenerģija tiek iegūta galvenokārt hidroelektrostacijās.

Avārija AES Fukušima-1, kas kļuva par otru lielāko katastrofu nozarē pēc avārijas Černobiļas AES, notika 2011. gada marta sākumā pēc zemestrīces un tās izraisītā cunami. Gaidāms, ka visi Fukušimas-1 reaktori tiks apstādināti līdz 2012. gada janvārim. Stacijas atjaunošana nav paredzēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits