Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Jaunzēlandē atrastais imperatorpingvīns gatavojas mājupceļam uz Antarktiku

Jaunzēlandes piekrastē atrastais imperatorpingvīns pilnībā atveseļojies, lai pirmdien varētu doties mājupceļā uz Antarktiku.

Pasaulē slavenākais pingvīns iedēvēts par "Jautrajām Pleznām" pēc 2006.gada multfilmas par imperatorpingvīniem "Happy Feet".

Putns 18.jūnijā tika atrasts Jaunzēlandes Ziemeļu salas rietumu piekrastē. Parasti imperatorpingvīni visu savu dzīvi pavada Antarktikā un gandrīz nekad nenonāk cilvēku tuvumā.

Jaunais putns, visdrīzāk, nomaldījies, meklējot pārtiku, nonākot vairāk nekā 3000 kilometru attālumā no savas dabiskās dzīves vietas. Pēdējo reizi savvaļas imperatorpingvīns Jaunzēlandē redzēts 1967.gadā.

Kaut arī sākotnēji dabas aizsardzības dienests nolēma neiejaukties imperatorpingvīna liktenī, dažas dienas vēlāk putns izskatījās savārdzis, tāpēc viņš nogādāts Velingtonas zooloģiskajā dārzā.

Vetārstu uzņemtajā rentgenā atklājies, ka pingvīna kuņģis ir pilns ar smiltīm, akmeņiem un zariņiem, un putna veselības stāvoklis bija ļoti smags.

Kā skaidroja Dabas aizsardzības departamenta pārstāvis Pīters Simpsons, pingvīns ir pieradis pie gaisa temperatūras zem nulles grādiem un acīmredzot ēdis smiltis, mēģinot tādā veidā atvēsināties. Antarktikā imperatorpingvīni mēdz ēst sniegu, lai atvēsinātos un padzertos.

Velingtonas zoodārza klīnikā pingvīnam tika veiktas vairākas kuņģa skalošanas un trīs gastroendoskopijas operācijas. Vienu no operācijām veica Jaunzēlandes vadošais gastroenterologs no Velingtonas slimnīcas.

Zoodārza pārstāve Keita Beikere pavēstīja, ka pingvīns veiksmīgi atlabis un, pateicoties zivju un piena kokteiļiem, dūšīgi pieņēmies svarā līdz 27,5 kilogramiem.

Lai palīdzētu "Jautajām pleznām" justies kā mājās, viņa mājoklī Velingtonas zooloģiskajā dārzā gaisa temperatūra tika turēta ap diviem grādiem pēc Celsija skalas. Par gultu pingvīnam kalpo ledus bluķis.

Putna nedienas Jaunzēlandē un visā pasaulē iemantojušas plašu uzmanību un līdzjūtību. "Jautrās pleznas" iedvesmojušas arī ideju par grāmatu un dokumentālo filmu, kurā būtu aprakstīts viņa stāsts.

Pēdējos mēnešos par 50% pieaudzis Velingtonas zoodārza apmeklētāju skaits, kaut arī neredzētais putns nav pieejams publiskai apskatei.

Pat Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kī atlika malā valsts pārvaldīšanas darbus, lai zoodārzā apraudzītu pingvīnu.

Lai lemtu par tālāko rīcību, izveidota īpaša "pingvīna padomdevēju grupa", kurā ietilpst zooloģiskā dārza, Vides saglabāšanas departamenta (DOC), Maseja universitātes un "Te papa" nacionālā muzeja pārstāvji.

Eksperti vienojušies, vislabāk būtu izlaist imperatorpingvīnu Dienvidu okeānā Jaunzēlandes dienvidaustrumos.

Apsvērta arī iespēja paturēt pingvīnu nebrīvē, tomēr zoodārzam nav putnam piemērotu telpu.

Tieši uz Antarktīdu pārvest pingvīnu nedrīkst, jo to aizliedz 46 nāciju parakstītais Antarktikas līgums, kas nosaka, ka slimību riska dēļ uz Antarktīdu nedrīkst vest nevienu dzīvu putnu.

Saskaņā ar pingvīna glābšanas plānu, putns pirmdien tiks nogādāts uz Jaunzēlandes pētījumu kuģi "Tangaroa". Uz kuģa "Jautrajām pleznām" uzbūvēts īpašs izolēts krātiņš un ceļā viņu pavadīs Velingtonas zoodārza veterinārārstu komandas vadītāja Lisa Argila ar diviem asistentiem.

Pēc četru dienu ilga ceļojuma pingvīnu paredzēts izlaist Dienvidu okeānā, kur valda bēdīgi slaveni vētraini laika apstākļi.

"Viņu netraucē desmit metrus augsti viļņi. Šis puisis ir pieradis pie skarbiem apstākļiem un viņš visdrīzāk par tiem būs ļoti priecīgs, vienkārši ienirstot ūdenī un tā būs pēdējā reize, kad mēs viņu redzēsim," sacīja Argilla.

"Cerams, ka viņš satiks citus pingvīnus, kurus viņš pazīst. Citādi viņam būs jāpievienojas kādai citai kolonijai."

Pingvīns tiks izlaists aptuveni 2000 kilometru attālumā no Antarktikas, taču reģions ir normālā imperatorpingvīnu barības meklēšanas zonā un putna izdzīvošanas izredzes ir labas.

"Mēs esam cerību pilni. Viņam vienkārši ir jādzīvo kā imperatorpingvīnam savvaļā un jāizvairās no dabiskajiem ienaidniekiem. Brīvā daba ir skarba un naidīga vide un, protams, pastāv dažādi riski, bet mēs viņam dodam iespēju dzīvot normālu dzīvi," skaidroja Argilla.

Lai iegūtu kādu informāciju par "Jautro pleznu" likteni, pingvīns aprīkots ar GPS raidītāju un dati par viņu būs pieejami Velingtonas zoodārza vietnē (www.wellingtonzoo.com).

Top komentāri

par pingvīniem
p
no malas izskatās dikti nežēlīgi - aizved okeānā un pāris tūkstošu kilometru attālumā no krasta iemet ledainā ūdenī...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits