Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Jaunzēlandes piekrastē rifam uzskrējušā kuģa pakaļgals grimst

Jaunzēlandes piekrastē rifam uzskrējušā konteineru kuģa Rena pakaļgals otrdien sācis grimt okeānā, paziņoja amatpersonas. Kuģis pirms trim mēnešiem uzskrēja rifam un no tā izplūdušais mazuts izraisīja Jaunzēlandes lielāko jūras piesārņojuma katastrofu. Svētdien tas pārlūza divās daļās, radot bažas par jaunu vides krīzi.

Kuģa priekšgals vēl atrodas uz rifa, bet lielākā daļa pakaļgala ir noslīdējusi no rifa un jau atrodas zem ūdens. Pakaļgals vēl arvien ir piekrauts ar konteineriem. Pakaļgala nogrimšana var sarežģīt kuģī atlikušā mazuta izsūknēšanu.

Pēc kuģa pārlūšanas okeānā nonāca apmēram 150 kravas konteineru ar piena pulveri un koksni.

236 metrus garais 47 000 reģistra tonnu kuģis Rena ar Libērijas karogu 5. oktobrī uzskrēja Astroleiba rifam apmēram 22 kilometrus no Jaunzēlandes Ziemeļsalas piekrastes kūrortpilsētas Taurangas. No tā izplūda apmēram 350 tonnas mazuta, kuru šis kuģis izmanto kā degvielu, un daļa izplūdušā mazuta sasniedza pludmales, nogalinot vismaz 1300 putnus. No rifam uzskrējušā kuģa tika izsūknētas vairāk nekā 1100 tonnas mazuta, bet tajā vēl ir atlikušas apmēram 100 tonnas šīs toksiskās degvielas.

Kuģis pieder Grieķijas firmai Costamare Inc., kas nav izskaidrojusi avārijas cēloni. Kuģa kapteinis filipīnietis un viņa palīgs ir aizturēti, un viņiem var tikt izvirzītas daudzas apsūdzības saistībā ar avāriju.

Jaunzēlandes vides ministrs Niks Smits ir apgalvojis, ka Rena uzskrēja rifam, mēģinot sasniegt ostu pa īsāko ceļu. Astroleiba rifu klāj krāsaini sūkļi un citi dzīvnieki, bet apkārtējos ūdeņos dzīvo roņi un dažādu sugu zivis. Šis rajons ir viena no galvenajām Austrālijas tūrisma atrakcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits