Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Pēc traģiskajiem notikumiem Arderna, solidarizējoties ar cietušo tuviniekiem, uzvilka hidžābu

Jaunzēlandes premjere sola nekad nepieminēt slepkavas vārdu

Jaunzēlandes valdības vadītāja Džasinda Arderna uzsvēra, ka nesniegs slepkavniekam, kurš aizvadītajā piektdienā mošejās nošāva 50 cilvēkus, vēl vairākus desmitus ievainojot, to, ko viņš visvairāk kāro, proti, lai viņa vārds tiktu daudzināts un tādējādi tiktu vairota viņa atpazīstamība. "Jūs nekad nedzirdēsiet mani izrunājam viņa vārdu," otrdien, uzrunājot Jaunzēlandes parlamentu, zvērēja premjere.

"Viņš ir terorists, viņš ir noziedznieks, viņš ir ekstrēmists, taču, kad es par viņu runāšu, viņš paliks vārdā nenosaukts. Un arī jūs es lūdzu - sauciet to cilvēku vārdus, kuri tika noslepkavoti, nevis tā, kurš viņus nogalināja, vārdu. Viņš cerēja gūt slavu, bet Jaunzēlandē mēs viņam nedosim neko, pat ne viņa vārdu," emocionālā uzrunā solīja Arderna.

ASV raidorganizācija CNN norāda, ka Jaunzēlandē pārsvarā tieši 37 gadus vecās Ardernas, kura cita starpā ir jaunākā sieviete pasaulē, kas ieņem valdības vadītājas amatu, portreti ilustrē vēstis par traģiskajiem notikumiem, nevis attēli ar slepkavnieku.

Arderna, kuras vadītā valsts šāda veida un mēroga uzbrukumu nebija piedzīvojusi, slavēta par savu darbu pēc traģiskajiem notikumiem un spēju solidarizēties ar musulmaņu kopienu. Dienā pēc uzbrukuma, apmeklējot Kraistčērču un tiekoties ar upuru tuviniekiem, viņa izrādīja cieņu, uzvelkot hidžābu. "Ļaudis bija visai pārsteigti. Redzēju izbrīnītās sejas, kad viņi ieraudzīja Ardernu hidžābā. Cilvēki smaidīja," CNN pauda uzbrukumā izdzīvojušais Ahmeds Kāns, kurš traģēdijā zaudēja tēvoci.

Uzreiz pēc notikumiem Arderna arī nevilcinājās iekustināt izmaiņas ieroču aprites regulējumā. "Mūsu ieroču aprites regulējums tiks mainīts," uzsvēra premjere. 

Jāatgādina, ka Austrālijā, piemēram, ir vieni no visstriktākajiem ieroču aprites likumiem pasaulē - tiešas sekas 1996. gadā notikušajam slaktiņam Portarturā, kur tika nošauti 35 cilvēki.

Pirmdien Jaunzēlandes valdība sanāksmē sprieda par šo jautājumu un pieņēma konceptuālu vienošanos par izmaiņām. Apsvērtie grozījumi varētu nest visai pamatīgus ierobežojumus, piemēram, tiek runāts aizliegumu civilpersonām iegādāties un glabāt arī pusautomātiskos ieročus.

Jau ziņots, ka piektdien Jaunzēlandē ar vairākiem ieročiem bruņojies ekstrēmists sarīkoja apšaudi divās mošejās, kopā nošaujot 50 cilvēkus, kas tur bija sanākuši uz lūgšanām. Pirms tam viņš tīmeklī bija izplatījis naidu kurinošu manifestu, bet pašu slaktiņu pārraidīja tiešraidē sociālajā tīklā Facebook. Tas no jauna iedzīvināja diskusiju par sociālo platformu atbildību laikus pamanīt vardarbīgu un naidu kurinošu saturu, jo šī nebūt nav pirmā reize, kad Facebook tiešraidē redzama slepkavība.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
idiote. hidžābu redz, uzvilkusi - nezin kāpēc pēc uzbrukumiem baznīcām musulmaņu valstu vadītāji ar krustiem neapkaras. velbeka aprakstītā pakļaušanās notiek pilnā sparā.
ta nu gan
t
Premjere welkomiste. Tad jau nav jābrīnās, ka pilsētā, kuras nosaukums Kristusbaznīca, ir divas mošejas. Austrālija salīdzinoši saprātīgi pret musulmaņiem izturas.
reptilis
r
...vai šie musulmāņi bija upuri?..jā, Jaunzelandes politiķu nesaprātīgai migrācijas politikai! Bet vai kādreiz esat dzirdējuši,ka kāds politiķis būtu atzinis SAVAS kļūdas....tie ir ļoti ļoti reti gadījumi:))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits