Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Jautājums par ES palīdzības miljardu piešķiršanu Ēģiptei nepārtraukti atrodas izskatīšanā

Eiropas Savienība (ES) pirmdien nosodīja Kairā notikušo gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi 42 atbalstītāju nogalināšanu, kā arī apliecināja, ka jautājums par Ēģiptei apsolīto palīdzības miljardu piešķiršanu "nepārtraukti atrodas izskatīšanā". "Mēs darām visu, ko vien varam, runājot ar visiem uz vietas, lai panāktu, ka visi saprot nepieciešamību pēc miera," sacīja ES augstās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones preses sekretārs Mihaels Manns.

ES "nav plānu mainīt mūsu palīdzības režīmu", viņš piebilda, atbildot uz jautājumu, kāpēc ES nav nosodījusi 3.jūlijā Ēģiptē notikušo puču, kurā tika gāzts demokrātiski ievēlētais prezidents Mursi. "Jautājums par mūsu palīdzības piešķiršanu Ēģiptei nepārtraukti atrodas izskatīšanā, un atkarībā no situācijas uz vietas mēs varam mainīties," norādīja Manns.

Ēģiptes policisti un karavīri pirmdien sākuši šaut uz Musulmaņu brālības biedriem, kas Kairā pie elites vienību štāba protestējuši pret pagājušajā nedēļā notikušo apvērsumu, sacīja brālības pārstāvji. Savukārt armija asiņainajā apšaudē vaino "teroristus". Apšaudē 42 cilvēki nogalināti, bet 322 ievainoti. Vaicāts, vai Brisele nosoda šo asinsizliešanu, Manns sacīja: "Mēs nosodām, un mēs paužam nožēlu par vardarbību." "Svarīgākais ir, cik vien drīz iespējams, atgriezties pie demokrātijas procesa," uzsvēra Eštones preses sekretārs.

Viņš arī norādīja, ka ES ir gatava nosūtīt uz Kairu politisku misiju, "kad būs pienācis īstais laiks". Manns uzsvēra, ka ES līdz šim nav nosūtījusi budžeta palīdzību Ēģiptei "reformu trūkuma dēļ". Atbilstoši bloka politikai priekšnosacījums finanšu palīdzības saņemšanai ir progress likuma varas, demokratizācijas procesa un cilvēktiesību jomās.

Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atcelšanu no amata. Lai gan armija apsolījusi pēc iespējami īsa pārejas perioda sarīkot jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, pasauli pārņēmis satraukums par turpmāko situācijas attīstību gan pašā Ēģiptē, gan visā Tuvo Austrumu reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits