Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Karš pārņēmis Gruzijas iedzīvotājus

Kopš Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili pavēles par militāras operācijas sākšanu Dienvidosetijas administratīvā centra Chinvali ieņemšanai pagājušas tikai četras dienas, taču tas bijis pietiekams laiks, lai pilnībā mainītos šīs Dienvidkaukāza valsts iedzīvotāju dzīve. Kara darbība Chinvali, otrās frontes atklāšana otrā separātiski noskaņotajā Tbilisi tikai formāli pakļautajā Abhāzijas autonomijā, Krievijas gaisa spēku uzlidojumi vairākām Gruzijas pilsētām, ir kļuvuši par galvenajiem šīs valsts iedzīvotāju sarunu tematiem.

Gruzijā ar 4,5 miljoniem iedzīvotāju laikam nebūs neviena cilvēka, kura radinieki vienā vai otrā valsts nostūrī nebūtu apdraudēti Krievijas gaisa uzbrukumos vai arī neatrastos Gruzijas armijā pēc nesen izsludinātās mobilizācijas. Cilvēki daudz biežāk nekā parasti mēģina sazināties ar saviem tuviniekiem. Mātes un sievas vai caurām dienām mēģina sazvanīt savus dēlus un vīrus.

Kā Dienas korespondentam stāstīja divas sievietes, kuru dēli šajās dienās bijuši Dienvidosetijā, zvanījušas vai visu dienu, līdz izdevies ar viņiem aprunāties. Abi divi, par laimi, bijuši sveiki un veseli. Lai gan abas konfliktā iesaistītās puses — Gruzija un Krievija — nosaukušas cietušo daudzumu, ir ļoti grūti pateikt, kāds ir patiesais ievainoto un nogalināto skaits. Pēc gruzīnu datiem, viņu pusē esot gājuši bojā 92 civiliedzīvotāji, bet Krievijas pārstāvji apgalvo, ka Dienvidosetijā nogalināti ap diviem tūkstošiem šīs autonomijas iedzīvotāju. Pēdējos skaitļus Tbilisi uzskata par izdomātiem un patiesībai neatbilstošiem, turklāt vizuālajos masu medijos apstiprinājums tam neesot gūts.

Piefrontes pilsētā Gori


Dienas korespondents sestdien pēc nokļūšanas Gori redzēja apmēram astoņus nogalinātus civiliedzīvotājus, kurus no viņu dzīvesvietas trijās piecstāvu ēkās nesa ārā gruzīnu karavīri. Tur bija vairākas sievietes. Visas trīs daudzdzīvokļu ēkas bija dūmu apmelnējušas un vietumis uguns pārņemtas. Visapkārt mētājās daudz šķembu, lauskas un sasisti stikli. Kāds man garām skrejošs kareivis nolamāja Krieviju, kas sākusi militāru agresiju pret gruzīniem. Vēlāk šajā vietā ieradās ugundzēsēju mašīnas un sāka dzēst uguni — tāda bija aina pēc Krievijas gaisa spēku uzlidojuma. Nav iespējams pateikt, vai lidotāji šāva uz trim mājām apzināti vai arī viņi nespēja trāpīt visus šāviņus netālu esošajai Gruzijas armijas daļai.

Daudzi vietējie iedzīvotāji vieglajās automašīnās devās prom no Gori. Arī svētdien daudzi cilvēki atstājuši šo pilsētu, kurai vēl esot gaidāms Krievijas gaisa uzbrukums, liecināja neoficiāla informācija. Līdz svētdienas pusdienlaikam tas gan vēl nebija apstiprinājies. Iespējams, Gori varētu kļūt par mērķi, jo pilsētā atrodas daudz Gruzijas armijā iesaukto rezervistu. Droši vien viņi saņēmuši attiecīgas norādes, un no sarunām ar žurnālistiem gandrīz visi atsakās. Viens no viņiem, vārdā Georgijs, virsnieks ar Abhāzijas kara pieredzi, Dienai stāstīja, ka gruzīni taču nekarojot pret osetīniem: "Osetīni ir mūsu brāļi. Tas taču ir skaidrs, ka mēs cīnāmies ar Krievijas agresiju. Cik ilgi vēl mums nebūs miera no šī kaimiņa?"

Satraukums un dusmas


Ceļā uz 31.rūpnīcu, kur svētdienas rītā Krievijas lidmašīna nometa dažas bumbas, Latvijas žurnālistu grupa apstājas kādā mikrorajonā. Ātri vien sarodas daudz vietējo iedzīvotāju — gan sievietes, gan vīrieši. "Kā Putins var teikt, ka viņš aizstāv Krievijas pilsoņus! Vai tad to dara, metot bumbas uz pilsētu! Te arī dzīvo krievi — vai viņiem tādā veidā tiek palīdzēts?" saka Manana. Viņas draudzene, arī vārdā Manana, pastāsta par pamošanos pussešos no rīta. Nograndis spēcīgs sprādziens. Cilvēki nobijušies. Baumo, ka vēl būšot gaisa uzbrukumi. "Ak tad viņi aizstāv Krievijas pilsoņus Dienvidosetijā, bet kādā veidā viņi dabūja šo pilsonību? Lai brauc dzīvot uz Krieviju, tur ir daudz zemes. Mums viņu zemi nevajag," saka Georgijs. Braucot tālāk, taksometra vadītājs Eduards pastāsta, ka gaisa uzbrukums sabiedējis pasažierus Tbilisi lidostā, kas atrodas apmēram trīs kilometru attālumā no sprādzienu vietas. Cilvēki esot nobijušies, izskrējuši no lidostas, domādami, ka noticis uzbrukums tieši lidostai. Kā izrādījies, bumbas mestas uz veco lidmašīnu skrejceļu, kas atrodas 31.rūpnīcas teritorijā. Savulaik uzņēmumā ražoja triecienlidmašīnas SU.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits