Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Katalonija vēlas dialogu ar Madridi

Ar šo priekšlikumu viņš nācis klajā divas dienas pēc simboliskā balsojuma, kurā gandrīz divi miljoni kataloņu pauda atbalstu neatkarībai, ziņo aģentūra LETA. 
Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Arturs Mass otrdien ierosinājis Spānijas valdības vadītājam Marjano Rahojam iedibināt "pastāvīgu dialogu" par kataloņu neatkarību un pasākumiem provinces ekonomikas veicināšanai.

"Es šodien nosūtīju premjerministram Marjano Rahojam vēstuli. Tās pirmais mērķis ir aicināt Spāniju radīt priekšnoteikumus "pastāvīgam dialogam," pēc reģionālās valdības sēdes sarīkotajā un televīzijā pārraidītajā preses konferencē paziņoja Mass. 

Viņš piebilda, ka dialogā galvenā uzmanība pievēršama īsta neatkarības referenduma sarīkošanai.

Vienlaikus Mass pauda cerību, ka Rahojs pozitīvi reaģēs uz jūlijā iesniegtajiem 23 priekšlikumiem, kā palielināt Katalonijas daļu Spānijas budžetā. 

Rahojs iepriekš izteicies, ka viņš esot gatavs diskutēt par Katalonijas priekšlikumiem, vienoties par visu 17 Spānijas reģionu finansēšanas kārtības maiņu un par konstitūcijas grozījumiem, taču viņš joprojām kategoriski iebilst pret saistoša neatkarības referenduma rīkošanu atsevišķā reģionā, nevis visas valsts mērogā. 

Ja centrālā valdība atteiksies reaģēt uz kataloņu vēlmēm, Mass, domājams, izsludinās pirmstermiņa vēlēšanas, kas varētu netieši kalpot kā neatkarības referendums. 

"Mēs vēlamies izmantot šo instrumentu, ja nebūs pozitīvas atbildes no Spānijas valdības," norādīja Katalonijas premjerministrs. "Mans pienākums ir atvērt durvis dialogam ar Marjano Rahoju, taču, ja tas neizdosies, mēs sekosim savai programmai." 

Tomēr vienlaikus Mass uzsvēra, ka pirmstermiņa vēlēšanas tiks izsludinātas tikai tādā gadījumā, ja pašas kataloņu partijas spēs vienoties par kopīgu platformu. Tāpēc tuvāko dienu laikā iecerēts uzsākt sarunas ar visām partijām, kas atbalsta Katalonijas neatkarību. 

Masa pārstāvētajai centriski labējai partijai Konverģence un Savienība (CiU) parlamentā nav absolūtā vairākuma, un līdz šim tā paļāvusies uz Katalonijas Kreiso republikāņu (ERC) atbalstu. 

ERC nesen paziņojusi, ka tā var atsaukt savu atbalstu valdībai, ja Mass atteiksies izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits