Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Katalonijas parlaments pieņem simbolisku suverenitātes deklarāciju

Spānijas provinces Katalonijas parlaments atbalstījis simbolisku teritorijas suverenitātes deklarāciju, tādējādi paverot ceļu referendumam par neatkarību no Spānijas, vēsta The Guardian. Par suverenitātes deklarācijas apstiprināšanu balsoja 85 reģionālā parlamenta deputāti, pret bija 41 parlamentārietis, bet divi deputāti balsojumā atturējās.

Neatkarību atbalstīja reģiona valdošais politiskais bloks Konverģence un Svienība, kā arī Republikāniskā Kreisā partija. Savukārt pret balsoja Katalonijas sociālisti un Spānijā kopumā valdošā Tautas partija.

Deklarācija pati par sevi ir simboliska tomēr gaidāms, ka tās apstiprināšana novedīs pie kārtējās attiecību pasliktināšanās starp Barselonu un Spānijas centrālo valdību Madridē. Pēdējā vairākkārt ir solījusi bloķēt visas Katalonijas neatkarības iniciatīvas.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Katalonijā neatkarības pasludināšanas atbalstītāju un pretinieku skaits ir aptuveni vienāds. Tajā pašā laikā, ja suverenitāte nozīmēs izstāšanos no Eiropas Savienības, provinces iedzīvotāju vairākums to neatbalstīs.

Jāpiebilst, ka Katalonijas separātismam ir vairākus gadsimtus sena vēsture. Pēdējos gados neatkarības jautājums aktualizējies finanšu krīzes dēļ, jo Katalonija ir viena no pašām attīstītākajām Spānijas provincēm, kura veido 20 procentus Spānijas IKP. Katalonijā valda viedoklis, ka centrālā valdība plaši izmanto Katalonijas „nopelnīto naudu”, pretim sniedzot ļoti ierobežotu atbalstu, un ka gadījumā, ka provincei būtu iespējas pašai rīkoties ar saviem līdzekļiem, tās ekonomiskā situācija būtu ievērojami labāka, nekā Spānijā kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits