Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kijevā pulcējas Janukoviča atbalstītāji

Sestdien Kijevā pulcējušies Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāji, kas savu mītiņu sarīkojuši netālu no Neatkarības laukuma, kur jau trešo nedēļu uzturas opozīcijas aktīvisti, kas protestē pret varasiestāžu lēmumu atteikties parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Saskaņā ar milicijas pārstāves Olgas Biļikas teikto Eiropas laukumā esošo Janukoviča atbalstītāju skaits sasniedz 60 000, kamēr organizatori apgalvo, ka mītiņā piedaloties 200 000 cilvēku.

Savukārt aģentūras AFP korespondents no notikumu vietas ziņo, ka abi skaitļi, šķiet, ir pārspīlēti.

Pūli, virs kura galvām plīvo Ukrainas un Janukoviča izveidotās Reģionu partijas karogi, uzrunājis premjerministrs Mikola Azarovs.

Šī pasākuma organizatori paziņojuši, ka mītiņš ilgs divas dienas, bet pēc tam Eiropas laukumā turpināsies beztermiņa prokrievisko spēku akcija.

Tikmēr parlamenta deputāts Andrejs Ševčenko, kurš pārstāv opozīcijā esošo partiju Tēvzeme (Batjkivščina) intervijā Krievijas opozīcijas televīzijas kanālam Dozhdj pavēstīja, ka Eiropas laukumā ar autobusiem savesti gados jauni, sportiski vīrieši, un pauda satraukumu par iespējamajām sadursmēm.

Vienlaikus opozīcija paziņojusi, ka Janukoviča atbalstītāju demonstrācija ir varasiestāžu sarīkota izrāde, kurā spiesti piedalīties valsts iestāžu un uzņēmumu darbinieki, kam piedraudēts ar atlaišanu.

Opozīcija bažījas, ka šī mītiņa mērķis ir izprovocēt nekārtības, lai varasiestādēm dotu ieganstu likvidēt Neatkarības laukumā esošo protestētāju nometni, kas tiek dēvēta vienkārši par Maidanu (ukraiņu valodā – laukums).

"Mēs ieradāmies Kijevā, lai atbalstītu prezidentu," AFP savukārt sacīja 29 gadus vecais Dmitro Horunžijs, kurš līdz ar 1000 citu Janukoviča atbalstītāju atvests autobusos no Kirovogradas. "Mēs gribam stabilitāti. (..) Protesti grauj Ukrainas ekonomiku."

Azarova uzstāšanos mītiņā, kas norisinās zem devīzes "Pasargāsim Ukrainu – mūsu kopējo dzimteni", translēja Ukrainas televīzijas Pirmais kanāls.

"Nešķeļiet Ukrainu, neceļiet barikādes!" aicināja premjers. "Politiķi, kas veicina naidu un Ukrainas šķelšanos, neder šodienas politikai. Viņu vieta ir atkritumu tvertnē."

Starp abām pretinieku nometnēm Neatkarības un Eiropas laukumos izvietojusies miliču ķēde. Kijevas galveno ielu – Kreščatiku – aizšķērso milicijas novietotais autobuss un kravas automašīnas.

Kā ziņots, Janukovičs tikmēr par vardarbīgo demonstrantu izklīdināšanu naktī uz 30.novembri no amata sestdien atcēlis Kijevas mēru Aleksandru Popovu.

Amatu zaudējis arī Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieks Vladimirs Sivkovičs.

Lēmums pieņemts pamatojoties uz "aizdomām par iesaistīšanos cilvēktiesību pārkāpumos", teikts prezidenta paziņojumā.

Tikmēr ģenerālprokurors Viktors Pašonka žurnālistiem pavēstījis, ka abas atceltās amatpersonas "piespieda Kijevas policijas priekšnieku pielietot vardarbību" pret demonstrantiem Neatkarības laukumā.

Tomēr Pašonka piebilda, ka par milicijas īpašo uzdevumu vienības Berkut rīcību liktenīgajā naktī nāksies atbildēt arī Kijevas milicijas priekšniekam un viņa vietniekam.

Ģenerālprokurors paziņoja, ka pret atceltajām amatpersonām, kā arī pret Kijevas milicijas priekšnieku Viktoru Korjaku uzsākta izmeklēšana par pilnvaru pārsniegšanu un ka prokuratūra lūgs tiesai kā drošības līdzekli piemērot viņiem mājas arestu.

Tikmēr opozīcija gatavojas svētdien rīkot kārtējo masu akciju, uz kuru tā cer sapulcināt vēl lielāku ļaužu pulku nekā iepriekšējās demonstrācijās.

Otrdien Janukovičs grasās doties kārtējā vizītē uz Maskavu, un izplatās baumas, ka prezidents tās laikā varētu piekrist pievienoties Maskavas kūrētajai muitas ūnijai, kurā jau iestājusies Baltkrievija un Kazahstāna un kuru Krievijas prezidents Vladimirs Putins iecerējis pārveidot par ekonomisku un politisku aliansi jeb tā dēvēto Eirāzijas Savienību.

Tikmēr parlamenta deputāts Jurijs Sirotjuks, kurš pārstāv ukraiņu nacionālistu partiju Visukrainas savienība Svoboda (Brīvība), paziņojis, ka Reģionu partija iecerējusi Krimā organizēt Antimaidanu, kā arī sarīkot referendumu par Krimas "valstisko neatkarību".

Par to runāts nesenajā sanāksmē pie Krievijas ģenerālkonsula Krimā, kurā līdz ar Reģionu partijas pārstāvjiem piedalījušies partiju Krievu bloks un Krievu vienība līderi.

Sirotjuks piebilda, ka Krimā dislocētās Krievijas Melnās jūras flotes jūras kājnieku vienības laikā no 23. līdz 27.decembrim gatavojas veikt pretterorisma manevrus.

"Šo mācību mērķis varētu būt administratīvo ēku bloķēšana un kontroles pārņemšana pār svarīgākajiem Ukrainas Jūras spēku komandpunktiem," brīdinājis deputāts.

Brīdi vēlāk Sirotjuks paziņoja, ka Gostomeļas lidostā, kas atrodas Kijevas apgabalā, esot nosēdušās divas Krievijas militārās transporta lidmašīnas IL-76 un ka atļauja dota nosēsties vēl divām lidmašīnām.

Deputāts piebilda, ka lidmašīnu ierašanās mērķis un to krava nav zināma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits