Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ķīna aizliegs plānos plastmasas maisiņus

Dienā Ķīnā izmanto ap 3 miljardiem dažādu plastmasas maisiņu


Ķīna no svētdienas mēģinās izskaust savu pilsoņu paradumu ik dienas izlietot kopumā trīs miljardus plastikāta maisiņu. Pasaules lielākā nācija pievienosies aizvien pieaugošajam valstu skaitam, sākot no Īrijas līdz Bangladešai, kuras cenšas mainīt pircēju paradumus, aizliedzot lietot plastmasas maisiņus, kas ir plānāki par 0,025 milimetriem. Ļoti plānie maisiņi ir galvenais bargo pasākumu mērķis, jo tos parasti lieto vienreiz, bet pēc tam izmet, radot postažu valstī, kas aizvien vairāk cieš no gaisa un ūdens piesārņojuma, ko rada tās strauji augošā ekonomika. Arī tirgotājiem būs aizliegts izsniegt plastikāta maisiņus, ja vien tie nav paredzēti svaigai un gatavai pārtikai. Tiem, kas likumu neievēros, piemēros naudassodu un varēs konfiscēt preci.

Laika jautājums


Niņa Žundzjui no vietējās nevalstiskās organizācijas Dabas draugi saka, ka viss būs atkarīgs no tā, vai jaunie noteikumi īstenosies dzīvē, jo sevišķi tādās pilsētās kā Pekina, kur pieprasījums pēc maisiņiem daudzajos tirgos ir milzīgs.

Sjao Liņa, sešus gadus veca dēla māte, saka, ka viņas ģimenē jau ir ierasts lietot neilona iepirkumu maisiņus, bet viņa domā, ka atbrīvošanās no plastmasas maisiņiem prasīs ilgu laiku.

Ķīna patērē 37 miljonus barelu ļoti dārgās jēlnaftas, lai izgatavotu trīs miljardus plastikāta maisiņu, ko vidēji dienā izlieto 1,3 miljardi valsts iedzīvotāju.

Negodīga konkurence


Ķīnas plastmasas ražotājiem ierobežojumi ir pēdējais trieciens, jo šis sektors cīnās ar jēlmateriālu un darbaspēka izmaksu paaugstināšanos, valūtas kursa celšanos un vairs netiek dotas atlaides eksporta nodoklim. Plastikāta maisiņu industrija ir ļoti sadrumstalota, jo gandrīz katrā provincē atrodas rūpnīcas.

Galvenais industrijas centrs ir Taidžou pilsētā Ķīnas Džedzjanas provincē, kur atrodas vairāk nekā 10 tūkstošu plastmasas produktu ražotņu, kas katru gadu gūst 40 miljardu juaņu (5,73 miljardi dolāru) lielu peļņu, vēsta Taidžou plastmasas industrijas asociācija.

Perspektīva, ka dažas pagrīdes rūpnīcas neievēros likumu, īpaši satrauc mazākās ražotnes. Taidžou esošā Sjiņsjinas plastmasas iesaiņojumu rūpnīca, kur tiek nodarbināti 300 cilvēku un ikgadējā peļņa ir 15 miljoni juaņu, no kuras lielāko daļu veido maisiņu pārdošana, apsver iespēju pārslēgties uz citu plastikāta produktu ražošanu.

Par negodīgu konkurenci uztraucas tādi lielie ražotāji kā Huicjanas rūpnīca Henaņas provincē, kuras ražotie plastmasas maisiņi atbilst jaunajiem nacionālajiem standartiem. Pārdošanas menedžeris Sjue sacīja, ka viņa pārstāvētajai firmai nav iebildumu pret valsts politiku šajā jautājumā, tomēr uztraucas, kā tā tiks īstenota. "Mēs baidāmies, ka būs mazas pagrīdes ražotnes, kuras turpinās ražot plānos maisiņus, ja pēc tiem būs pieprasījums," bažas neslēpj Sjue.

***

ierobežojumi plastikāta iepirkumu maisiņiem


Īrija - 2002.gadā ieviesa plastmasas maisiņu nodokli. Tas mazināja maisiņu lietošanu par 90%, vēlāk to lietošana atkal pieauga.

Francija - 2005.gadā parlaments nolēma aizliegt plastmasas maisiņu lietošanu no 2010.gada. Korsikas sala 1999.gadā aizliedza videi nedraudzīgo maisiņu izsniegšanu lielveikalos.

Anglija - 2007.gada maijā Modberijas ciems Dienviddevonā kļuva par pirmo no plastmasas maisiņiem brīvo pilsētu Eiropā. Londona paredz ieviest plāno maisiņu aizliegumu 2009.gadā un piemērot nodokli cita veida plastikāta maisiņiem.

Itālija - pilnīgu aizliegumu ieviesīs no 2010.gada.

Bangladeša - pirmā lielā valsts, kas 2002.gadā aizliedza plastikāta maisiņus.

Taivāna - daļējs aizliegums no 2003.gada.

ASV - Sanfrancisko kļuva par pirmo un vienīgo pilsētu valstī, kas 2008.gada aprīlī pilnībā aizliegusi plastikāta pārtikas maisiņus. Ņūdžersijas štats apsver pakāpenisku aizliegumu no 2010.gada. Šā gada janvārī Ņujorkā nolemts piespiest lielākos mazumtirgotājus izveidot plastikāta maisiņu pārstrādes programmas un nodrošināt pārstrādāto maisiņu pieejamību.

Āfrika - Ruandā un Eritrejā - pilnīgs aizliegums. Dienvidāfrikā, Ugandā un Kenijā ieviesti maisiņu minimālā biezuma noteikumi, Etiopijā, Ganā, Lesoto un Tanzānijā līdzīgi plāni.

Austrālija - Kolsbeja Tasmānijas salā 2003.gada aprīlī kļuva par "Austrālijas pirmo no plastmasas maisiņiem brīvo pilsētu". Šā gada janvārī vides ministrs aicināja lielveikalus valstī līdz gada beigām beigt maisiņu izsniegšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits