Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ķīnā apcietina piena saindētājus

Indīgā viela melamīns izmantota, lai slēptu plaši izplatīto piena atšķaidīšanu ar ūdeni.

Ķīnas varas iestādes apcietinājušas vismaz 27 cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par piena saindēšanu ar indīgo vielu melamīnu. Ar indīgiem piena produktiem Ķīnā saindējušies desmitiem tūkstošu mazuļu, vairāki bērni ir miruši. Šis skandāls atsedzis nepilnības Ķīnas pārtikas kontroles dienestu darbībā.

Nāvējoša krāpšana

Kratīšanas laikā konfiscēti vairāk nekā 220 kilogrami melamīna, ziņo BBC. Šī viela parasti tiek izmantota plastmasas ražošanā, bet blēži bija iemanījušies pielietot melamīnu, lai apmānītu piena iepircējus. Melamīna sastāvā ir slāpeklis, tāpēc pēc šīs vielas pievienošanas pienam analīzēs tiek radīts mānīgs priekšstats par augstāku olbaltumvielu procentu pienā. Šo paņēmienu iespējams izmantot, lai slēptu piena atšķaidīšanu ar ūdeni. Piensaimniecības eksperti vēsta, ka Ķīnā blēži nereti pamanījušies piejaukt pienam līdz pat 30% ūdens.

Pieaugušam cilvēkam melamīns nelielā daudzumā nav bīstams, bet tas var nopietni kaitēt bērniem, kas regulāri uzņem lielu indīgās vielas dozu. Tāpēc īpaši bīstama ir melamīna piejaukšana zīdaiņu pārtikai, jo mazuļiem sākas smagi nieru darbības traucējumi. Ķīnā ar bīstamiem piena produktiem saindējušies jau vairāk nekā 50 000 mazuļu, vismaz četri bērni ir miruši.

Ķīnas varas iestādes tiek vainotas par nepietiekamo pārtikas kontroli. Saindētā piena skandāls skāris arī vairākas Rietumu firmas, kas izmanto Ķīnā ražotos piena produktus. Eiropas Savienība aizliegusi ievest no Ķīnas zīdaiņu pārtiku, kas varētu būt ražota no saindētā piena. Taču zināms, ka Eiropā nonāk citi produkti, kuru sastāvā ir Ķīnā ražotais piena pulveris. Piemēram, pagājušogad ES valstis no Ķīnas importēja ap 1250 tonnu šokolādes.

Kaitīgais piens

Mazuļu saindēšanās ar piena produktiem pamudinājusi veselības aizsardzības ekspertus pastiprināt kampaņu par zīdaiņu barošanu ar mātes pienu. "Neviens zīdaiņu maisījums nesatur tik ideālu olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku kombināciju kā mātes piens, kas veicina zīdaiņu augšanu un smadzeņu attīstību," teikts UNICEF un Pasaules Veselības organizācijas paziņojumā.

Interesanti, ka vēl pirms 20 vai 30 gadiem ķīnieši uzturā patērēja ļoti maz piena produktu. Taču mūsdienās piena patēriņš Ķīnā strauji palielinās. 1980.gadā katrs ķīnietis gada laikā izdzēra vidēji tikai 1,2 kilogramus piena, bet pagājušogad šis rādītājs bija jau 26,7 kilogrami, informē AFP. Ķīnas premjers Veņs Dzjabao pirms pāris gadiem pavēstīja: "Man ir sapnis, ka katrs ķīnietis, pirmkārt jau bērni, varēs atļauties katru dienu izdzert kilogramu piena."

Veselības aizsardzības eksperti gan pauduši bažas, ka lielāks piena produktu patēriņš varētu kaitēt ķīniešu veselībai. "Rietumu ēšanas paradumi ir saistīti ar hronisko slimību plašāku izplatību. Govs piens ir sliktākā iespējamā barība cilvēkam, kas saistīta ar daudzām hroniskām slimībām," ziņu aģentūrai Reuters stāsta Austrālijas zinātnieks Pīters Dingls. "Krūts vēža izplatības līmenis Ķīnā ir 1%, bet Austrālijā tas ir 13%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits