Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ķīna Everestā sāks "pavasara tīrīšanu" un ierobežos kāpēju skaitu

Ķīna pasaulē augstākās virsotnes Everesta ziemeļu pusē, kura ir daudzu alpīnistu iecienīts kāpšanas maršruts, veiks pamatīgus uzkopšanas darbus, tostarp meklēs un aizvāks kalna stāvajās nogāzēs bojāgājušo alpīnistu mirstīgās atliekas. Šī "pavasara tīrīšana" paredz arī ierobežot gan alpīnistu skaitu, kuriem ik gadu būs ļauts kāpt kalnā pa šo maršrutu, gan kāpšanas sezonas ilgumu, vēsta The Guardian.

Ķīna sev piederošo Everesta, kuru Ķīna dēvē tibetiešu vārdā par Džomolungmu, ziemeļu pusi ik gadu ļaus apmeklēt ne vairāk par 300 kāpējiem, bet alpīnisma sezona būs tikai pavasarī.

Viena no sarežģītākajām operācijām būs mirušo alpīnistu atlieku aizvākšana no tā dēvētās "nāves zonas", proti, kalna nogāzēm augstumā virs 8000 metriem.

Ķīna bāzes nometnēs Everestā jau izvietojusi arī īpašas šķirotavas, kuras paredzētas nolietotā alpīnistu ekipējuma - telšu, kempinga aprīkojuma, ēdampiederumu, skābekļa balonu - šķirošanai un attiecīgi sagatavošanai atkārtotai izmantošanai vai utilizācijai.

Arī tajā kalna pusē, kas atrodas Nepālas teritorijā, varas iestādes sākušas domāt par kalna sakopšanu un dod kāpējiem līdzi lielus plastmasas maisus, kuros savākt atkritumus. Tos tad pēc tam nogādā lejā ar helikopteru palīdzību.

Pērn Everesta pakāji Ķīnas pusē apmeklēja aptuveni 60 tūkstoši tūristu, alpīnistu un gidu, bet kopumā kalna virsotnē izdevās uzkāpt 648 cilvēkiem, tostarp 202 no ziemeļu puses. Uz kalna 2018. gadā bojā gāja seši cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits