Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ķīna izveido mehānismu sankciju noteikšanai ārvalstu uzņēmumiem

Ķīna sestdien pavēstīja, ka ir izveidojusi mehānismu, kas tai ļaus ierobežot ārvalstu uzņēmumu darbību, šādi īstenojot pretpasākumus ASV sodiem tādiem Ķīnas uzņēmumiem kā telekomunikāciju milzis Huawei.

Tirdzniecības ministrijas paziņojumā konkrēti ārvalstu uzņēmumi nav minēti, bet ir norādīti plaši faktori, kas var izraisīt soda pasākumus, arī naudassodus, ierobežojumus importa un eksporta biznesam Ķīnā, ierobežojumus cilvēku ieceļošanai un iekārtu ievešanai valstī.

Tas attieksies uz "ārvalstu uzņēmumiem, citām organizācijām un indivīdiem", teikts paziņojumā.

Līdz ar "neuzticamo organizāciju saraksta" izveidošanu tiek paaugstinātas likmes tirdzniecības strīdā ar ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju, kas jau ir izmantojusi pati savu "organizāciju sarakstu", lai izslēgtu Huawei no ASV tirgus nacionālās drošības apsvērumu dēļ.

Ar šo paziņojumu Ķīna nākusi klajā dienu pēc tam, kad ASV līdzīgu apsvērumu dēļ izdevušas rīkojumu aizliegt populārās videolietotnes TikTok lejuplādes un faktiski bloķējušas Ķīnas superlietotnes WeChat izmantošanu, ar to izraisot Ķīnas brīdinājumu par pretsoļiem.

Pekina apsvērs sankciju noteikšanu uzņēmumiem, kuru aktivitātes "kaitē Ķīnas nacionālajai suverenitātei, drošībai un ekonomiskajām interesēm" vai pārkāpj "starptautiski pieņemtos ekonomikas un tirdzniecības noteikumus".

Pekina līdzīgus formulējumus izmantojusi jau iepriekš, lai nosodītu ASV vēršanos pret Ķīnas uzņēmumiem.

Ja kāda organizācija tiks turēta aizdomās par šo kritēriju pārkāpšanu, tiks uzsāka izmeklēšana Ķīnas ministru kabineta uzraudzībā.

Ārzemju pusei būs iespēja aizstāvēt sevi Ķīnas izmeklētāju priekšā.

ASV no svētdienas būs aizliegts lejupielādēt videolietotni TikTok un izmantot saziņas lietotni WeChat, piektdien paziņojusi ASV Tirdzniecības ministrija.

Šāds aizliegums noteikts, jo ASV valdībai ir bažas, ka šīs Ķīnas kompānijām piederošās lietotnes Ķīnas komunistu valdība var izmantot spiegošanai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits