Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ķīna nežēlo līdzekļus, lai garantētu viesu drošību

Nemiernieku uzbrukums palielina bažas par terorismu

Pekinas olimpisko spēļu rīkotāji vēsta, ka spēļu dalībniekiem un viesiem nav jāraizējas par savu drošību, jo Ķīnas varas iestādes ir darījušas visu iespējamo, lai novērstu jebkādus incidentus. "Mēs esam sagatavojušies pret visiem iespējamiem draudiem," uzsver Pekinas spēļu rīkošanas komitejas pārstāvis Suņs Veide. "Mēs ticam, ka ar valdības un starptautiskās sabiedrības atbalstu būsim spējīgi sarīkot drošas olimpiskās spēles."

Nemiernieku draudi


Bažas par drošības stāvokli Ķīnā palielināja pirmdien valsts rietumos notikušais uzbrukums, ko sarīkoja uiguru nemiernieki, kas izteikuši draudus arī olimpisko spēļu apmeklētājiem. Uzbrukums notika Siņdzjanas reģionā, kur uiguru separātisti jau sen cīnās pret Ķīnas varu. Divi nemiernieki ar automašīnu ietriecās Ķīnas policistu grupā, uzspridzināja spridzekļus un turpināja uzbrukumu ar nažiem. Viņi nogalināja 16 policistu, informē ziņu aģentūra Siņhua.

Lai gan uzbrukums notika Kašgaras pilsētā 4000 km attālumā no Pekinas, tas pievērsis uzmanību nemiernieku draudiem izjaukt Pekinas spēles. Olimpiskās spēles nereti kļuvušas par skatuvi, ko dažādas grupas cenšas izmantot, lai pievērstu uzmanību savai cīņai. Lielākā traģēdija notika 1972.gadā Minhenē, kad palestīniešu teroristu uzbrukums nonāvēja 11 sportistus no Izraēlas. Terorista sarīkots sprādziens notika arī 1996.gada olimpisko spēļu laikā Atlantā. Olimpisko spēļu drošības pasākumiem sevišķi liela uzmanība tiek pievērsta pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem, un rīkotājiem parasti nākas iztērēt miljardiem dolāru kārtības nodrošināšanai.

Risks nav liels


Ķīnas amatpersonas devušas mājienus, ka lielākais drauds Pekinas spēļu drošībai varētu būt tieši uiguru separātisti, kas cīnās par neatkarīgas valsts izveidošanu Ķīnas rietumos. Uiguri pēc ticības ir musulmaņi, kas žēlojas par represijām, ko pret viņiem īsteno komunistiskā Ķīna. Nemiernieku komandieri ieteikuši sportistiem un skatītājiem, it sevišķi musulmaņiem, atturēties no Pekinas spēļu apmeklēšanas.

Ķīnas drošības dienesti apgalvo, ka vardarbīgus uzbrukumus varētu sarīkot arī "Tibetas separātisti". "Šie spēki mēģina izmantot visus līdzekļus, lai sabojātu Pekinas olimpiskās spēles," apgalvo par Pekinas spēļu drošību atbildīgais Tjaņs Dzjisdzaņs. Pēc neatkarīgo analītiķu domām, Ķīnas varas iestādes ievērojami pārspīlē režīma pretinieku radītos draudus.

Olimpisko spēļu laikā Pekinā un citās lielpilsētās būs ļoti stingri drošības pasākumi, tāpēc valdošā režīma pretiniekiem būtu gandrīz neiespējami sarīkot lielu uzbrukumu. "Uzbrukuma risks olimpisko spēļu objektos ir ļoti mazs. Taču uzbrukumi varētu notikt citviet, lai sabojātu svētku gaisotni," spriež pretterorisma eksperts Rohans Gunaratna.

300 000 kameru


Pekinā par drošību rūpēsies vairāk nekā 100 000 karavīru un policistu, viņiem palīdzēs īpaši apmācītas brīvprātīgo vienības. "Mēs vērojam svešiniekus un ziņojam policijai, ja redzam kaut ko aizdomīgu. Mēs nevaram iznīdēt noziedzību, bet šādas patruļas varētu aizbiedēt noziedzniekus. Tas ir mazākais, ko es varu darīt, lai palīdzētu sarīkot drošas spēles," aģentūrai Siņhua stāstīja 65 gadus vecā Vaņa Sdzjumei. Par drošību rūpēsies arī 300 000 novērošanas kameru, kas uzstādītas Pekinā. Saskaņā ar ekspertu aprēķiniem drošības pasākumiem kopumā iztērēti aptuveni 10 miljardi ASV dolāru (4,5 miljardi latu).

Cilvēktiesību aizstāvji raizējas, ka Ķīnas varas iestādes izmantos drošības pasākumus kā ieganstu, lai nostiprinātu policejisku valsti un iebiedētu disidentus. Valdošais režīms licis skaidri noprast, ka olimpisko spēļu laikā nesamierināsies ar plašām protesta akcijām. "Ķīnas varas iestādēm ir plaša drošības apdraudējumu definīcija, un olimpisko spēļu kontekstā par draudu varētu uzskatīt ikvienu, kurš mēģinās "izjaukt" spēles," secina Ķīnas politikas pētnieks Drū Tompsons.

Drošības industrija gūst peļņu


Olimpiskās spēles, ko apmeklēs daudzu valstu vadītāji, bagāti uzņēmēji un slavenības, devušas iespēju labi nopelnīt dažādām firmām, kas rūpējas par turīgu cilvēku drošību. Saskaņā ar firmas GardaWorld datiem dažu uzņēmumu vadītāji esot gatavi iztērēt pat miljonu dolāru (450 000 latu), lai garantētu savu drošību Pekinas olimpisko spēļu laikā. Pārējiem spēļu viesiem, kas nevar atļauties algot miesassargus, nāksies paļauties uz Ķīnas drošības dienestu profesionālo darbību. Lai samazinātu noziedzību galvaspilsētā, varas iestādes īsteno īpaši stingrus drošības pasākumus. Piemēram, no Pekinas ielām aizvākti visi ubagi.

Tūrisma nozares pārstāvji gan vēsta, ka ārvalstu viesu Pekinā ir mazāk, nekā cerēts. Viesnīcu īpašnieki samazina cenas, lai pēdējā brīdī mēģinātu pievilināt tūristus. Ārzemnieku vilcināšanās apmeklēt Pekinas spēles gan tiek skaidrota ne tik daudz ar drošības jautājumiem, kā ar problēmām, kas radušās ar Ķīnas vīzas iegūšanu.

Spēļu dalībnieki, kas jau ieradušies Pekinā, vēsta, ka drošības pasākumi nav pārāk apgrūtinoši. "Esmu šeit jau divas nedēļas, un drošības pasākumi nav stingrāki kā citās spēlēs," secina Lielbritānijas delegācijas vadītājs Saimons Klegs. Cilvēktiesību aizstāvji brīdina, ka Pekinā ne tik daudz jāuzmanās no teroristiem, cik no Ķīnas varas iestādēm, kas varētu izspiegot olimpisko spēļu viesus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

erer

Draudu avoti


Ķīnas pretterorisma eksperti identificējuši piecus draudu avotus, kas varētu sagādāt nepatikšanas olimpisko spēļu laikā

 - starptautiskās teroristu organizācijas, piemēram, Al Qaeda, kas gribētu izcelties ar uzbrukumu pasākumā, ko vēros miljardi.

- islāma kaujinieki, kas cīnās pret Ķīnas varu Siņdzjanas reģionā. Uiguru separātisti, kas sarīkoja pirmdien notikušo sprādzienu, mēģina panākt neatkarību no Pekinas varas.

- Tibetas separātisti. Daļa kareivīgāk noskaņoto tibetiešu uzskata, ka pienācis laiks ķerties pie ieročiem.

- Faluņguņ aktīvisti.

- Ar valdības politiku neapmierinātu cilvēku grupas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits