Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ķīna pēc postošajiem sprādzieniem cenzē bažas par dzīvībai bīstamu gaisa piesārņojumu

Liesmas pēc postošajiem sprādzieniem Ķīnas ziemeļu piekrastes ostas pilsētā Tiaņdzjiņā lielākoties savaldītas, arī bojāgājušo un ievainoto skaits apzināts, taču nu iedzīvotāju prātus nodarbina jaunas bažas par neredzamu nāves vēstnesi - ar bīstamām ķimikālijām piesārņoto gaisu. Par to varas iestādes runā izvairīgi un mēģina pārliecināt, ka apdraudējuma veselībai nav, bet pilsētas iedzīvotāju sociālajos tīklos publicētās raizes cenzē.

Kā vēsta raidorganizācija CNN, sociālo mediju vietnēs Ķīnā izdzēsts ne viens vien ieraksts par iespējamo bīstamo ķimikāliju piesārņojumu.Tiaņdzjiņas amatpersonas paziņojušas, ka pēc sprādziena nespēj dot detalizētu informāciju par to, kādas ķimikālijas tika uzglabātas izpostītajā noliktavā. Kā preses konferencē skaidroja pilsētas Darba drošības administrācijas amatpersona, vielas tur esot uzglabātas tikai īslaicīgi, uz brīdi, līdz tās no ostas transportētu uz ieplānoto galamērķi, tāpēc noliktavas pārziņi snieguši nepilnīgu informāciju.Kā viena no bīstamajām vielām tiek minēts nātrija cianīds, kas ir ārkārtīgi indīgs un attiecīgā devā cilvēkam nāvējošs. Organizācija Greenpeace, atsaucoties uz informāciju, ko sniegusi gaisa kvalitātes kontroles stacija pilsētā, paziņojusi, ka gaiss varētu būt piesārņots arī ar tādām vielām kā toluola diizocianāts un kalcija karbīds. Pilsētas Vides aizsardzības departamenta vadītājs Vens Vurujs atzinis, ka vietām gaisa piesārņojums pārsniedz normu, taču "nav bīstams cilvēka veselībai, ja vien cilvēks piesārņojumam netiek pakļauts ļoti ilgu laiku". Arī valsts kontrolētā ziņu aģentūra Siņhua aicinājusi cilvēkus "neizplatīt baumas par situāciju Tiaņdzjiņā".No sociālajām interneta platformām pazuduši arī ieraksti, kuros paustas bažas par gaisa piesārņojumu pilsētā, kritizēta varas iestāžu izvairīgā komunikācija un arī vietējo mediju reportāžas par postošo negadījumu. Piemēram, no Ķīnas analoga mikroblogošanas vietnei Twitter - platformas Sina Weibo - izdzēsti ieraksti, kas nopēluši "apkaunojošās vietējās televīzijas reportāžas", tāpat pazuduši ieraksti, kas norādījuši uz ārvalstu mediju ierobežošanu, vēsta BBC.Kopumā par notikumu aktīvi viedokļus pauduši vairāk nekā miljons Sina Weibo lietotāju. Vietne Free Weibo, kas saglabā cenzūras rezultātā izdzēstos ierakstus, norāda, ka ieraksti, kuri satur vārdus "Tiaņdzjiņa" un "sprādziens", arī kļuvuši par visvairāk cenzētajiem ierakstiem pēdējo dienu laikā.Tikmēr pašlaik pilsētas iedzīvotāju vienīgais mierinājums ir labvēlīgais vēja virziens - tas pūš virzienā no pilsētas uz jūru, tādējādi piesārņoto gaisu novirzot no blīvi apdzīvotajiem rajoniem. Jaunas problēmas gan var rasties, ja sinoptiķu prognozes izrādīsies pareizas attiecībā uz lietus iespējamību - tādas ķimikālijas kā toluola diizocianāts un kalcija karbīds reaģē, nonākot saskarē ar ūdeni, turklāt lietus sprādziena rezultātā radušos piesārņojumu ieskalos augsnē, tādējādi apgrūtinot teritorijas sanāciju. Jau vēstīts, ka Tiaņdzjiņā trešdienas vakarā nogranda vairāki spēdzīgi sprādzieni, no kuriem lielākais sasniedza jaudu, kas ekvivalenta 20 tonnām TNT. Sprādzienā bojā gāja vairāk nekā 50 cilvēki, bet vēl 700 guva ievainojumus, daļa no tiem - smagus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits