Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ķīna sāk projektu pandu pieradināšanai dzīvei brīvībā

Ķīna trešdien atbrīvojusi sešas jaunas nebrīvē augušas pandas, cerot, ka tām izdosies pielāgoties dzīvei savvaļā un to panākumi ļaus veiksmīgi realizēt visu iecerēto projektu.

Visi agrākie Ķīnas varasiestāžu mēģinājumi palaist nebrīvē augušas pandas savvaļā ir cietuši neveiksmi. Pēdējā panda, kas tika atbrīvota 2006.gadā, pēc desmit mēnešiem tika atrasta mirusi. To acīmredzot bija saplosījušas savvaļas pandas. Šoreiz zinātnieki pandas pie savvaļas dzīves plāno pieradināt pakāpeniski.

Trešdien tika atbrīvotas sešas pandas vecumā no diviem līdz četriem gadiem. Videokameru gaismā tās lēnām ielāčoja savā jaunajā iežogotajā mājvietā Dudzjanjaņā, Sičuaņas provinces dienvidrietumos.

Tur pandas paliks vismaz divus mēnešus, bet pēc tam tiks izlaistas daudz plašākā, bet joprojām norobežotā kalna nogāzē. Ja viss noritēs veiksmīgi, beigās viņām tiks dota pilna brīvība.

Čendu bāzes dzīvnieku uzvedības eksperts Cji Duņvu aģentūrai AFP norādīja, ka nožogotā teritorija ir aprīkota novērošanas kamerām, kas ļaus veterinārārstiem novērot pandas, tās netraucējot.

Lai iemācītos izdzīvošanai nepieciešamās iemaņas, lāčiem būs jāpaļaujas tikai uz sevi, un zinātnieki plāno pakāpeniski samazināt cilvēku ietekmi, līdz pandas būs spējīgas izdzīvot bez cilvēku palīdzības.

Pēdējo 30 gadu laikā notikuši jau desmit šādi mēģinājumu un tiek uzskatīts, ka tikai divi no tiem bijuši veiksmīgi, vēsta aģentūra Siņhua.

Divas no iepriekšējos projektos iekļautajām pandām ir mirušas, bet sešas nogādātas atpakaļ Čendu bāzē. Tomēr šoreiz zinātnieki cer, ka sešas jaunās spēcīgās pandas gaida labi panākumi, kurus varētu sekmēt arī viņu lielais skaits, jo iepriekš katrā atsevišķā gadījumā tika atbrīvots tikai viens lācis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits