Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ķīnā smēķēšanas dēļ katram trešajam jaunietim prognozē priekšlaicīgu nāvi

Ķīnā trešdaļai vīriešu vecumā līdz 20 gadu vecumam prognozēta priekšlaicīga nāve, ja viņi neatmetīs smēķēšanu, liecina medicīnas žurnāla The Lancet publicēts pētījums, vēsta BBC.

Pētījums atklāj skarbu statistiku - Ķīnā divas trešdaļas vīriešu sāk smēķēt pirms 20 gadu vecuma sasniegšanas un apmēram pusei no viņiem šī netikuma dēļ prognozēta priekšlaicīga nāve.

Šīm smēķēšanas ieraduma tendencēm turpinoties, Ķīnā laikā līdz 2030.gadam smēķētāju nāves gadījumu skaits sasniegs divus miljonus gadā. Pētījumā tā nosaukta par "pieaugošu priekšlaicīgas nāves epidēmiju".

Lai to noskaidrotu, zinātnieki 15 gadu laikā organizējuši divus valsts mēroga pētījumus ar 15 gadu intervālu, aptverot vairākus simtus tūkstošus cilvēku.

Smēķēšanas ieradumam Ķīnā ir ļoti dziļas saknes, ko apliecina arī nespēja ieviest aizliegumu smēķēt publiskās vietās. 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem vien 25% no pieaugušajiem Ķīnā apzinās konkrētus apdraudējumus veselībai smēķēšanas dēļ, ieskaitot plaušu vēzi un sirds slimības. No tā izriet, ka vien 10% smēķētāju nolēmuši no cigaretēm atteikties pašu izvēles dēļ - pārējiem jābeidz smēķēt pārmēru sagandētās veselības dēļ.

Vairākās attīstītajās valstīs smēķēšanas netikums mazinājies, piemēram, ASV par piektdaļu. Turpretī Ķīnā smēķētāju kļūst tikai vairāk, kas skaidrojams arī ar patērētāju ienākumu uzlabošanos.

Savukārt Ķīnas valdība, cenšoties uzlabot sabiedrības zināšanas par smēķēšanas ietekmi uz veselību, skolās izvērsusi informatīvas kampaņas par šī netikuma kaitīgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits