Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ķīnieši ir saniknoti par jaukšanos "Ķīnas iekšējās lietās"

Ķīnā pēdējā laikā notikusi virkne protesta akciju, kas vērstas pret rietumvalstīm un vērtējamas kā atbildes gājiens uz Ķīnai veltīto kritiku. TV redzamās ainas no Londonas, Parīzes un Sanfrancisko, kur Pekinas olimpisko spēļu lāpas stafetes laikā notika vērienīgas protesta akcijas, saniknoja daudzus ķīniešus, jo viņi ir ļoti lepni par iespēju rīkot olimpiskās spēles.

Ķīnieši nesaprot, kāpēc rietumvalstis tik atklāti atbalsta Tibetas "separātistus" un viņu līderi dalailamu. Eļļu ugunī varētu pieliet Parīzes pašvaldības lēmums piešķirt Parīzes goda pilsoņa statusu dalailamam. Līdzīgs gods izrādīts Ķīnas disidentam Hu Dzja, kuram Pekinas komunistiskais režīms nesen piesprieda trīsarpus gadu cietumsodu par "neslavas celšanu un centieniem gāzt sociālistisko sistēmu".

Viltus patriotisms


Ķīnā izplatījies aicinājums boikotēt Francijas preces, it sevišķi lielveikalu tīklu Carrefour. Valsts vara gan mēģina savaldīt protestus, jo baidās, ka ķīniešu patriotisma vilnis kļūs nevaldāms. Valdības kontrolētā prese mudina ķīniešus saglabāt mieru, lai nekaitētu Ķīnas tēlam un neaptumšotu gatavošanos Pekinas spēlēm. "Pārmērīgs nacionālisms nav konstruktīvs, bet var nodarīt kaitējumu valsts interesēm. Ja mēs vēlamies uzlabot stāvokli, mums jāveicina atbildīgs patriotisms," secina laikraksts China Daily. Par patriotiskās kampaņas varoni kļuvusi Ķīnas paralimpiskās kustības dalībniece Dziņa Dzina, kura izpelnījās ķīniešu apbrīnu par drosmīgo rīcību olimpiskās lāpas stafetes laikā Parīzē. Ratiņkrēslā sēdošā paukotāja Dziņa veda olimpisko lāpu, kad Tibetas neatkarības atbalstītāji centās viņai uzbrukt un atņemt lāpu. Dziņa nepadevās un atvairīja uzbrukumu. Francijas prezidents Nikolā Sarkozī nosūtījis viņai atvainošanās vēstuli un uzslavējis viņas drosmi. N.Sarkozī usvēra, ka protestētāju rīcība neatspoguļo Francijas tautas attieksmi pret ķīniešu tautu.

Ķīniešu nacionālisms


Ķīnas valdība pēdējos gados piesardzīgi mēģina veicināt nacionālismu, lai nostiprinātu jaunu ideoloģiju, kas varētu aizstāt novecojušās sociālisma idejas. Tomēr, kompartijas vadoņi labi apzinās, ka nacionālisma uzplūdi viegli var iziet ārpus kontroles un vērsties pret viņiem pašiem. Ķīnieši uzsver, ka viņi nemēģina jaukties citu valstu iekšējās lietās, tāpēc rietumvalstīm vajadzētu atturēties no centieniem ietekmēt Ķīnas iekšpolitiku. "Es varu saderēt, ka pēc četriem gadiem, kad Londonas olimpisko spēļu lāpa ceļos pa Ķīnu, jūs neredzēsiet Skotijas neatkarības atbalstītāju protestus Pekinā," ziņu aģentūrai Reuters stāsta Šanhajas iemītnieks Kelvins.

Ķīnas prese brīdina, ka aicinājums boikotēt Francijas un citu rietumvalstu preces kaitētu pašas Ķīnas interesēm. Piemēram, lielveikalu tīkls Carrefour nodarbina 40 000 darbinieku, no kuriem 99% ir ķīnieši. Carrefour veikalos 95% preču ir ražotas Ķīnā.

Pēc ķīnieša Džana Šena domām, rietumvalstu politika pret Ķīnu ir pārāk divkosīga, tomēr viņš negrasās pievienoties Carrefour boikotam. "Es šeit iepērkos, jo te ir lētāk un ērtāk," sarunā ar Reuters secina pragmatiskais Džans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits