Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ķīnu kritizējošajai Mis Pasaule dalībniecei no Kanādas liedz runāt ar medijiem

Konkursa Mis Pasaule (Miss World) organizatori aizlieguši runāt ar presi Kanādas pārstāvei Anastasijai Liņai, jo viņas izteikumi par cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā saniknojuši Ķīnas kompānijas, kas ir lielāko konkursa sponsoru vidū.

Pērn Ķīnas varasiestādes aizliedza ķīniešu izcelsmes kanādiešu skaistulei apmeklēt 65.ikgadējo konkursu "Mis Pasaule", kas notika Ķīnā.

Organizatori no Lielbritānijas, kas šogad pasākumu rīko Vašingtonā, kā kompensāciju pērn piedāvāja viņai iespēju sacensties šā gada konkursa finālā.

Tomēr Liņa netika informēta, ka konkursa gaitā nedrīkstēs publiski runāt.

Konkursa organizatori arī aizlieguši Liņai apmeklēt filmas Bleeding Edge pirmizrādi ASV, lai gan viņai ir loma šajā kinolentē. Filmu ir kritizējusi Ķīnas valdība, jo tā vēsta par to, kā no Ķīnas "sirdsapziņas cietumniekiem" tiek iegūti orgāni transplantēšanai.

Pēdējās trīs nedēļas konkursa dalībnieces piedalījās mēģinājumos, bet Ķīnā dzimusī Liņa, kas kopš 13 gadu vecuma dzīvo Kanādā, nedrīkstēja sarunāties ar mediju pārstāvjiem, stāsta viņas draugi un tuvinieki.

Kāds Liņas draugs laikrakstam The New York Times atklājis, ka Liņa viņam telefonsarunā pastāstījusi, ka no konkursa rīkotājiem saņēmusi brīdinājumu, ka tiks izslēgta no dalības, ja runās ar žurnālistiem. Turklāt viņa brīdināta konkursa gaitā nerunāt par cilvēktiesību jautājumiem.

Savukārt ASV Valsts departamentā informēja, ka konkursa organizatori pagājušajā nedēļā atteicās atļaut Liņai doties uz uz tikšanos ar departamenta ierēdni, lai pārrunātu, ka pret viņa Ķīnā dzīvojošo tēvu vēršas šīs valsts varasiestādes. Tikšanās tika pieļauta vien ar nosacījumu, ka tajā piedalījās konkursa pārstāvis. Vēlāk konkursa pārstāvis aizliedza Valsts departaments mikroemuāru vietnē Twitter publicēt fotogrāfiju no šīs tikšanās.

"Mis Pasaule" organizatori atteicās komentēt situāciju.

Kopš 2003.gada konkurss "Mis Pasaule" sešas reizes ir noticis Ķīnas dienvidu tropiskās salas Hainaņas pilsētā Saņjā, kur veikti nepilnus 30 miljonus eiro vērti pašvaldības ieguldījumu infrastruktūras uzlabošanā, bet konkursa galvenie sponsori tagad ir Ķīnas kompānijas.

Pērn Ķīnas varasiestādes atteicās Liņai izsniegt vīzu, lai viņa varētu piedalīties konkursa finālā. Viņa devās uz Honkongu, cerot vīzu saņemt uz robežas, tomēr to nesaņēma. Turklāt viņas fotogrāfija tika izņemta no konkursa oficiālās mājaslapas. "Kādēļ tāda ietekmīga valsts kā Ķīna tik ļoti baidās no skaistuma karalienes?" tolaik retoriski jautāja Liņa.

Tomēr Ķīnas centieni apklusināt Liņas kritiku ir piesaistījuši plašu uzmanību viņas darbībai. Kopš pagājušā gada aizlieguma piedalīties konkursā viņa ir uzaicināta runāt Oksfordas Universitātē, Nacionālajā preses klubā Vašingtonā un Oslo Brīvības forumā.

Liņa īpaši kritizē garīgās kustības Faluņgun apspiešanu. Viņa ir Faluņgun praktizētāja, bet Ķīnā Faluņgun ir aizliegta un valsts valdība to dēvē par "ļaunu kultu".

26 gadus vecā Liņa ir aktrise, kas apguvusi klasisko klavierspēli un asi kritizē cilvēktiesību pārkāpumus dzimtajā Ķīnā.

Iepriekš intervijās Liņa sacījusi, ka Ķīnas varasiestāžu centieni, vēršoties pret viņas tēvu, apklusināt viņas pausto kritiku, sagrāvuši viņas tēva biznesu. Viņas tēvam Ķīnā piederējusi medicīnas preču piegāžu kompānija, bet varasiestādes vērsās pret tēvu un panāca, ka klienti no viņa aiziet, tādēļ viņa uzņēmums bankrotējis. Ģimenes pārstāvji paziņoja, ka Ķīnas amatpersonas aizliegušas Liņas tēvam doties uz konkursa finālu Vašingtonā.

Laikraksta Boston Globe reportieris Džefs Džeikobijs atklāja, ka pirms divām nedēļām viesnīcas vestibilā sarunājies ar Liņu, kad divi konkursa organizatoru pārstāvji iejaukušies sarunā, aizveda Liņu no vestibila, dusmīgi apsūdzot viņu par noteikumu pārkāpumu un problēmu radīšanu.

"Mis Pasaule 2016" fināls notiks svētdien Vašingtonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits