Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Kipras lielākā banka satraukta par valsts bankrota draudiem

Kipras valdībai ir steidzami jāīsteno apņēmīgi pasākumi, lai nepieļautu, ka šai eiro zonas valstij bankrota novēršanas nolūkā ir jāprasa palīdzība no Eiropas Savienības (ES), pirmdien brīdināja Kipras lielākā komercbanka "Bank of Cyprus".

"Laika vairs nav. Pienācis brīdis nekavējošai un efektīvai rīcībai," paziņoja banka, apsūdzot Kipras varas iestādes politiskos ķīviņos un bezdarbībā, kuru dēļ tiek sūtīti slikti signāli starptautiskajiem tirgiem un reitingu aģentūrām. 

"Bank of Cyprus" uzsvēra, ka valdībai nekavējoties jāpieņem drosmīgi lēmumi, lai nepieļautu lejuslīdes spirāli un nodrošinātu ilgtermiņa ekonomisko izaugsmi, jo pretējā gadījumā tiks iedragāta Kipras kā reģionāla finanšu centra reputācija.

Pēc 11.jūlijā notikušajiem sprādzieniem karaflotes bāzē, kuru dēļ tika būtiski bojāta un pārtrauca darboties lielākā Kipras elektrostacija,  šajā Vidusjūras valstī ir iestājusies politiska un ekonomiska krīze. Notikušā dēļ pagājušajā nedēļā atkāpās valdība, bet jauna vēl nav izveidota, kas savukārt nozīmē, ka ekonomikai nozīmīgās taupības pasākumu paketes pieņemšana kavēsies.    

Kipras centrālās bankas vadītājs Anatasis Orfanidis pagājušajā mēnesī jau brīdināja, ka valstij var būt nepieciešama ārēja palīdzība, jo tās ekonomikā ir iestājusies ārkārtas situācija."Lai nepieļautu ļaunāko scenāriju, tostarp uzņemšanu atbalsta mehānismā [naudas saņemšanu no Eiropas Finanšu stabilitātes fonda, kas paredzēts, lai sniegtu palīdzību finanšu grūtības nonākušām eiro zonas valstīm], ir nepieciešams nekavējoties pieņemt vēl drastiskākus pasākumus [nekā līdz šim]," Orfanidis rakstīja vēstulē Kipras prezidentam Demetrim Kristofijam.

Sprādzienos  Evangeļa Floraka bāzē, kas atrodas Zigi ciemā starp Limasolas un Larnakas pilsētām un ir galvenā karaflotes bāze Kipras grieķu daļā, 11.jūlijā gāja bojā 13 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. 

Ekonomisti lēš, ka Kiprai ekonomikas atjaunošanai un sprādziena seku likvidēšanai varētu būt nepieciešams divi līdz trīs miljardi eiro (1,4-2,1 miljons latu).

Reitingu aģentūras "Moody's" un "Standard and Poor's" pagājušajā nedēļā pazemināja Kipras reitingu, par iemeslu minot bažas par ekonomiku un budžetu.     

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits