Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kopš Timošenko aresta situācija Ukrainā kļūst arvien saspringtāka

Spriedze, ko Ukrainā izraisījusi bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko aizturēšana, svētdien aizvien pieņemas spēkā.

Jau ziņots, ka Timošenko atbalstītāji sestdien Kijevas centrā uzsāka beztermiņa sēdošo demonstrāciju, protestējot pret viņas apcietināšanu. Vismaz 100 bijušās premjerministres atbalstītāju Hreščatikā pie tiesas ēkas uzslēja aptuveni 30 teltis un paziņojuši, ka savu akciju turpinās, kamēr Timnošenko netiks atbrīvota.

Taču Kijevas rajona tiesa šo beztermiņa protesta akciju sestdien atzina par nelikumīgu.

Mītiņa norises vietā svētdien ieradušies ap simts milicijas specvienības vīru, kam, iespējams, dots rīkojums ar varu izklīdināt demonstrantus.

Taču, par spīti saspringtajai situācijai, pagaidām vēl nekas neliecina, ka milicija censtos izklīdināt protestētājus.

"Mēs paliksim, neraugoties uz varasiestāžu centieniem mūs izklīdināt. Mums nav bail, mēs tikai vēlamies, lai mūsu bērni dzīvotu normālā valstī," norāda kāda Timošenko atbalstītāja.

Kā no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP reportieris, ieradušies arī aptuveni simts pie varas esošās Reģionu partijas atbalstītāji, kas gatavojas rīkot kontrdemonstrāciju.

Kā ziņots, piektdien Kijevas tiesa nolēma apcietināt par varas ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēto Timošenko, kura pēc tam milicijas furgonā vairāku simtu policistu ielenkumā pa Kijevas galveno ielu - Hreščatiku - tika nogādāta Lukjanovas cietumā.

Tomošenko, kas bija viena no Oranžās revolūcijas līderēm, apgalvo, ka pret viņu uzsāktā tiesas prāva ir pašreizējā prezidenta Viktora Janukoviča politiskā atriebība.

Timošenko uzrādītas apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā saistībā ar jauno enerģijas līgumu, ko viņa parakstīja ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu pēc īsā gāzes padeves pārtraukuma no Krievijas 2009.gada sākumā. Prokuratūra uzskata, ka šī vienošanās valstij nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (92,40 miljonu latu) apmērā.

Ja tiks pierādīta viņas vaina, politiķei draud desmit gadu cietumsods.

Timošenko atbalstītai nodevuši videoierakstu, kas izdarīts dienu pirms viņas apcietināšanas un kurā bijusī premjerministre jau pareģo, ka tiks arestēta. Ierakstā viņa sola cīnīties par Ukrainas nākotni un nemeklēt politisko patvērumu ārvalstīs.

Timošenko lietas izskatīšana atsāksies pirmdien plkst.10 pēc vietējā un Latvijas laika.

Par Timošenko arestu satraukumu jau paudusi Eiropas Savienība (ES). ES augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrina Eštone norādījusi, ka notikušais liek "bažīties par likuma varas situāciju Ukrainā".

Tikmēr Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts jau paziņojis, ka Timošenko prāva esot "apkaunojošs teātris", bet ASV sestdien mudināja nekavējoties atbrīvot aizturēto politiķi, atkārtoti paužot bažas, ka šī lieta varētu būt politiski motivēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits