Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kristovskis: ANO nepiekopj praksi - maksāt izpirkuma naudu ķīlnieku atbrīvošanai

Šobrīd nav zināms, kur atrodas Sudānā sagūstītie Latvijas aviokompānijas GM Helicopters darbinieki, kas strādāja ANO Pasaules pārtikas programmā WFP, norāda ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība). Viņš arī skaidro, ka "ANO nepiekopj praksi" - maksāt izpirkuma naudu ķīlnieku atbrīvošanai.

Ģ. V. Kristovskis uzsver, ka ir svarīgi ticēt tam, ka ķīlnieku izglābšanas operācija būs sekmīga, kā arī norāda uz to, ka gadījumi, kad ķīlnieki netiktu atbrīvoti, ir ļoti reti.

Vaicāts par iespējamo izpirkuma maksas pieprasījumu, ārlietu ministrs norāda, ka "ANO šādu praksi nepiekopj", proti, ANO nemaksā izpirkuma naudu ķīlnieku atbrīvošanai. Tomēr par to runāt esot pārragri, jo šobrīd no nolaupītājiem neesot saņemta it nekāda informācija.

Nolaupītāji saprot, ka ir aizkavējuši ANO darbību, saka Ģ. V. Kristovskis. Ministrs norāda, ka šī ķīlnieku sagrābšana visticamāk ir notikusi pārpratuma pēc. Viņš stāsta, ka parasti situācijās, kad nolaupīti ANO darbinieki, tie drīz vien tiek arī atbrīvoti.

Šobrīd ķīlnieku atbrīvošanas procedūru kontrolē ANO Pasaules pārtikas programma un tās misijas vadītāji. Kā norāda ārvalstu ministrs, tas šobrīd ir primārais informācijas avots Latvijai.

Ģ. V. Kristovskis norāda, ka situācijas risinājumu apgrūtina tas, ka Latvijai nav divpusēju attiecību ar Sudānu. Ārlietu ministrija ir veikusi visas koordinējošās darbības un situācijas risināšanā sadarbojas ar vēstniecībām ANO un Eiropas Savienības līmenī. Ministrs īpaši izceļ sadarbību ar Franciju un Lielbritāniju, kuru pārstāvniecības atrodas Sudānā.

Ģ. V. Kristovskis ir sazinājies arī ar Sudānas ārlietu ministru, kā arī pirmdien paredzēta saruna ar Pasaules pārtikas organizācijas vadītāju, lai pārrunātu kopīgu pasākumu koordināciju. Ministrs norāda, ka jautājums par ķīlnieku sagrābšanu otrdien tiks skatīts arī slēgtā valdības sēdē. Ja valsts izlems risināt šo situāciju saviem spēkiem, tad visticamāk uz reģionu tiks nosūtīti cilvēki, lai risinātu šo jautājumu diplomātiskā ceļā.

Ārlietu ministrs norāda, ka nolaupīto ģimenes locekļi jau ir informēti. Viņi izprot situācijas nopietnību un cer uz drīzu radinieku atbrīvošanu. Nolaupītie Latvijas valstspiederīgie esot pieredzējuši starptautisko misiju dalībnieki. Komanda esot saliedēta un profesionāla.

Portāls Diena.lv jau iepriekš ziņoja, ka Sudānas nemierīgajā Dārfūras reģionā ceturtdien nolaupīti trīs Latvijas aviokompānijas GM Helicopters darbinieki, kas strādāja ANO pārtikas programmā WFP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits