Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Krīze var mudināt britu premjeru izsludināt vēlēšanas janvārī

Finanšu krīze ļāvusi Lielbritānijas premjerministram Gordonam Braunam divu mēnešu laikā no asi kritizēta, vāja līdera kļūt par "izlēmīgo glābēju". Komentētāji Lielbritānijā lēš, ka premjers jauno tēlu varētu izmantot un janvārī izsludināt parlamenta vēlēšanas — leiboristu izredzes uzvarēt tad būtu lielākas nekā vēlāk, kad vēlētāji sāks izjust krīzes sekas. G.Brauns šo pieņēmumu neapstiprina, bet arī nenoliedz.


Likums paredz, ka vēlēšanām jānotiek "ne retāk kā reizi piecos gados", bet premjerministrs var nolemt tās izsludināt arī agrāk. Kad vēlēšanas ir izsludinātas, karaliene atlaiž parlamentu un sākas vēlēšanu kampaņa, kas ilgst aptuveni trīs nedēļas. Tātad, ja G.Brauns nolemj negaidīt līdz termiņa beigām — 2010.gadam — un izšķiras vēlēšanas rīkot janvārī, tad viņam šis lēmums būtu jāizsludina tuvāko nedēļu laikā.

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka leiboristi, kuri zaudēja sabiedrības uzticību galvenokārt Irākas kara dēļ, joprojām atpaliek no konkurentiem. Saskaņā ar aģentūras ICM datiem, ja vēlēšanas notiktu šodien, konservatīvie iegūtu 42% balsu, leiboristi — 30%, bet liberāldemokrāti — 21%. Un tomēr gan politiskajās aprindās, gan komentētāju vidū ir daudzi, kas piekrīt britu politikas veterānam, bijušajam finanšu ministram Maiklam Portillo. Komentārā laikrakstā The Times viņš aicina: "Un tagad izsludini ašas vēlēšanas, Gordon!"

Argumentu par labu vēlēšanu izsludināšanai netrūkst. Patlaban G.Brauns par savu nopelnu uzdod banku nacionalizāciju, nodokļu atlaides un citus krīzes pārvarēšanas pasākumus. Komentētāji domā, ka "glābēja" tēls ļautu leiboristiem pārvarēt 12 punktu starpību ar torijiem, kuri nav spējuši operatīvi un pārliecinoši reaģēt uz jauno ekonomisko realitāti. "Arvien pieaugošs vēlētāju skaits šķiet pārliecināts, ka "uzlabotais" misters Brauns ir viskvalificētākā persona valsts izvešanai no nepatikšanām," konstatē The Economist. Taču šī uzticība ar laiku var zust. Kā norāda neatkarīgie politikas vērotāji UK Polling Report, lejupslīde Lielbritānijas ekonomikā, visticamāk, turpināsies visu nākamo gadu un bezdarbnieku skaits valstī varētu sasniegt trīs miljonus. "Ja Brauns ar vēlēšanu izsludināšanu gaida līdz pēdējam brīdim, tad viņam būs par uzvaru jācīnās ekonomiski visneizdevīgākajā laikā, kad sabiedrības noskaņojumu būs ietekmējušas ekonomiskās grūtības," UK Polling Report mājaslapā raksta Entonijs Velss.

Komentētāji norāda, ka vēlētājiem ir īsa atmiņa un reti kurš atceras, ka tieši G.Brauns — bijušais finanšu ministrs — ir atbildīgs par "caurumaino" banku sektora regulējumu, kas veicināja krīzi. Tagad viņš "uzdodas par risinātāju problēmām, kuras pats izperējis", žurnālā Spectator raksta Freizers Nelsons. G.Brauns varētu īsās atmiņas fenomenu izmantot, jo pretējā gadījumā tas var nostrādāt pret viņu. "Ekonomika kritīs arvien zemāk un zemāk, un drīz mēs būsim aizmirsuši, ka Brauns izglāba pasauli," norāda M.Portillo.

Pats premjerministrs par vēlēšanu tēmu neizsakās. Tomēr nav arī noliedzis, ka vēlēšanas varētu notikt. Pēc novērotāju domām, tieši premjera klusēšana ļauj prognozēt, ka G.Brauns varētu paklausīt kolēģa M.Portillo padomam un izsludināt vēlēšanas "drīzāk agrāk nekā vēlāk".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits