Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Krīzes situāciju speciālists

Vācieti Hansjērgu Hāberu uzskata par vienu no prasmīgākajiem starpvalstu domstarpību risinātājiem Eiropā.

Ja pasaulei draud katastrofa, Holivudas filmu instruēta cilvēce gaida supervaroņa ierašanos. Ja kādā zemeslodes nostūrī izcēlies konflikts, ļoti iespējams, ka turp dosies vācietis Hansjērgs Hābers. Aptuveni tā eiropiešu diplomātu aprindās izsakās par pieredzējušo speciālistu, kurš trešdien Gruzijā sāks vadīt 200 novērotāju grupu no Eiropas Savienības valstīm, tostarp Latvijas.

Tā būs ļoti kutelīga misija: ES novērotājiem būs jāraugās, vai Gruzija un Krievija nevērš ieročus viena pret otru. ES ir ļoti svarīgi saglabāt labas attiecības ar Krieviju, bet vienlaikus sūtīt pasaulei signālu, ka tai rūp Gruzijas liktenis. Tieši tādēļ vadīšana uzticēta jau 26 gadus Vācijas Ārlietu ministrijā strādājošajam H.Hāberam, kura kontā ir vairākas ANO miera uzturēšanas misijas. Viņa nesenākā karjeras pietura bija Libāna, kas pirms diviem gadiem piedzīvoja bruņotu konfliktu starp radikālā islāma grupējuma Hezbollah kaujiniekiem un kaimiņvalsti Izraēlu. Tur minhenieša uzdevums bija panākt, lai abu pušu šķietami neatrisināmais konflikts vairs nepārvērstos vardarbībā un civiliedzīvotāju iznīcināšanā. Un, lai arī plašākai publikai H.Hābera vārds neko daudz neizsaka, "krīzes menedžeru" aprindās viņu pazīst itin labi.

Rāms un pieredzējis

Vācijas masu mediji ziņo, ka pēc potenciālo misijas vadītāju dosjē izskatīšanas palikuši tikai divi kandidāti. No tiem Eiropas Savienības galvenais diplomāts Havjers Solana izvēlējās vācieti, pamatojot, ka "viņa bagātīgās spējas un pieredze diplomātijā un krīžu risināšanā ir ieguvums misijai".

Viņš uzsvēra, ka 55 gadus vecais minhenietis atbilst šim delikātajam uzdevumam ne tikai profesionālo iemaņu, bet arī personīgo rakstura iezīmju dēļ. ES vajadzīgs diplomāts, kurš "nestrebj karstu" un spēs nolīdzināt iespējamās domstarpības. "Hansjērgs Hābers spēlēs nozīmīgu lomu misijas izveidošanā un sākšanā," paziņoja H.Solana, uzslavējot vācieša nosvērtību, izveicību un pieredzi. Citi diplomāti kā galveno H.Hābera trumpi min analītisko prātu.

Vācijas Ārlietu ministrija savu darbinieku raksturo kā ļoti "mierīgu un apdomīgu". Ekonomista izglītību ieguvušais H.Hābers strādājis Vācijas vēstniecībās Parīzē, Bernē, Manilā un Ankarā, kā arī vadījis savas valsts Ārlietu ministrijas nodaļu sadarbībai ar ANO.

Divu bērnu tēvs paralēli klasiskajām diplomātijas valodām — angļu un franču — pārvalda arī turku un arābu mēli. H.Hābers varot sazināties arī persiešu valodā.

Pazīst krievus

Pavisam iespējams, ka izvēli atviegloja ļoti nozīmīgs fakts H.Hābera biogrāfijā — blondajam bavārietim ir pieredze darbā ar krieviem. No 1999. līdz 2002.gadam viņš strādāja Vācijas vēstniecībā Maskavā par preses nodaļas vadītāju un esot iemācījies krievu valodu, raksta avīze Die Welt. Tas noderēs, runājoties ar krievu ģenerāļiem par novērotāju ielaišanu separātiskajās republikās Dienvidosetijā un Abhāzijā, uz kurām vismaz pagaidām ārzemniekiem durvis ir slēgtas.

Katrā no tiem palikšot vismaz ap 3600 Krievijas karavīru "vietējo iedzīvotāju drošības labad". Maskava vien apņēmusies 10 dienu laikā kopš H.Hābera vienības ienākšanas atvilkt spēkus no pārējās Gruzijas teritorijas. Krievijas sūtnis NATO Dmitrijs Rogozins apstiprinājis, ka viņa valsts pieturēsies pie pamiera nosacījumiem. "Mēs esam atvilkuši savus spēkus, kā tas bija noteikts sešu punktu miera plānā," sūtņa teikto citē Vācijas televīzija Deutsche Welle.

Apņēmības netrūkst

Novērotāju iesūtīšana ir viens no pamiera nosacījumiem un goda lieta ES. Grupu galvenokārt veidos no vācieši, franči un itāļi, bet pavisam savus pavalstniekus piekritušas deleģēt visas 27 dalībvalstis. Vienošanās paredz, ka Gruzijas teritorijā tiks izvietoti 200 speciālisti. Neoficiāli avoti Briselē gan aģentūrai Reuters pavēstīja, ka delegācijas dalībnieku skaits varētu pieaugt līdz 340 cilvēkiem, taču ne visi atradīsies posteņos vienlaikus.

Novērotāji būs nebruņoti "drošības eksperti", kuru pamatnodarbošanās lielākoties ir darbs policijā. Viņi ne tikai uzmanīs kareivjus, bet arī raudzīsies, vai bēgļi var atgriezties mājās un vai robežreģionos nenotiek provokācijas, vēsta laikraksts Berliner Zeitung.

"Tas ir liels izaicinājums. Kā jūs zināt, šī ir civila uzraudzīšanas misija, un es domāju, ka līdz otrdienai mēs spēsim novērot teritoriju," pēc iepazīšanās ar darba apstākļiem H.Hābers pauda apņēmību īstenot uzticēto. Tomēr tas, vai viņam izdosies labos nodomus pārvērst noderīgos darbos, būs atkarīgs ne tikai no pašu ES novērotāju centības, bet arī no Gruzijas un Krievijas vēlēšanās ievērot pamieru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits