Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Laikraksts: Ķīnas kara lidmašīnas veikušas 40 lidojumus Senkaku salu tuvumā

Ķīnas kara lidmašīnas, lielākoties reaktīvie iznīcinātāji, šonedēļ vienas dienas laikā veikušas vairāk 40 lidojumus tuvu teritoriālās domstarpības izraisījušajām Senkaku salām, sestdien ziņo laikraksts Sankei Shimbun.

Pirmie lidojumi veikti otrdien, kad astoņi Ķīnas novērošanas kuģi iegājuši 12 jūras jūdžu zonā ap salām, raksta avīze.

Kā laikrakstam pavēstīja augsta ranga valdības amatpersonas, no aviobāzes Okinavas salā pacelti iznīcinātāji F-15 Ķīnas lidmašīnu pārtveršanai, kas viļņiem lidojušas salu virzienā.

"Tas bija bezprecedenta drauds," sacīja viena amatpersona. "Ja šāda spēka izrādīšana turpināsies, pastāv bažas, ka tas var novest pie situācijas, kad Japānas pretgaisa aizsardzības spēki varētu netikt galā."

Kā raksta Sankei Shimbun, starp lidmašīnām bijuši modernizēti reaktīvie iznīcinātāji Su-27 un Su-30. Avīze neatklāj, vai Ķīnas lidmašīnas pārkāpušas Japānas gaisa telpu.

Tokijas attiecības ar Pekinu ir jūtami pasliktinājušās, kopš Japānas valdība septembrī no privātiem īpašniekiem iegādājās Senkaku salas.

Kopš tā laika Ķīnas kuģi bieži iegājuši šo salu apkaimē un Japānas teritoriālajos ūdeņos, tomēr pēdējo mēnešu laikā šādu gadījumu skaits ir sarucis un vārdu apmaiņa starp Ķīnu un Japānu kļuvusi mazāk asa.

Ķīnieši Senkaku arhipelāgu dēvē par Djaoju salām. Tās atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas ķīnieši atklājuši jau XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā. Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, un Senkaku salas nokļuva ASV jurisdikcijā.

1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt.

Interese par salām pieaugusi pēc tam, kad šelfā tika uzietas lielas dabasgāzes rezerves.

Uz tām pretendē arī Taivāna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits