Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lampedūzā sāk karu pret imigrantiem

Itālijas nelielo Lampedūzas salu satricinājušas nepieredzētas sadursmes starp imigrantiem un saliniekiem, liekot varas iestādēm solīt izvest it visus nelegālos iebraucējus. Vietējos pārņēmušas bailes no imigrantu dumpjiem, un, pārmetot Itālijai un visai Eiropas Savienībai (ES), ka tās ignorē imigrantu masveida pieplūdumu Lampedūzā, salas mērs Bernardīno de Rubeiss skandina, ka savā darbavietā aizsardzības nolūkos bruņojies ar beisbola nūju. «Man ir sevi jāaizstāv,» ziņu aģentūrai ANSA stāstīja mērs. «Mēs esam karā, cilvēki nolēmuši ņemt taisnīgumu savās rokās.»

Migranti šonedēļ protestēja pret necilvēcīgajiem izmitināšanas apstākļiem. Centrā, kas piemērots 850 cilvēkiem, atradās aptuveni 1300 imigrantu. No tiem itāļu varas iestādes bija lēmušas tūkstoti izsūtīt uz dzimto Tunisiju, ņemot vērā abu valstu noslēgto vienošanos par repatriāciju. Tomēr iebraucēji uzstāj, ka vēlas tikt pārvesti uz Itālijas iekšzemi.

Nemieri sākās otrdien, kad dumpinieki dedzināja matračus, iznīcinot trīs ēkas. Trešdien situācija saasinājās, migrantiem iesaistoties sadursmēs ar policiju. Daļa iebraucēju draudēja uzspridzināt gāzes balonus, izraisot vietējos iedzīvotājos sašutumu, kas pārauga asiņainās akmeņu cīņās starp abām pusēm. 11 imigrantu arestēti par dalību nemieros.

Mērs B. de Rubeiss, izsakot arī nepieklājīgi skarbas frāzes Itālijas prezidentam Džordžo Napolitāno, pieprasīja, lai viņš ierodas salā un izrāda solidaritāti vietējiem.

«Šīs nepieņemamās vardarbības uzliesmojumi nemainīs mūsu repatriācijas plānu, kas turpinās un netiks apturēts,» Itālijas Iekšlietu ministrijas ziņu citējis The Daily Telegraph. Tomēr, reaģējot uz salinieku palīgā saucieniem, jau trešdienas vakarā tika solīts 48 stundu laikā atbrīvot salu no nelegālajiem iebraucējiem, pārvedot tos uz valsts iekšzemi. Norīkoti vairāki lidaparāti, kā arī kuģis, un ceturtdien uz salas palika vien 500 vēl neizvesto.

Nelielo saliņu, kas atrodas apmēram 100 kilometru no Āfrikas krastiem, pēc šā gada nemieru sākuma arābu valstīs pārplūdinājuši migranti, kas kāro pēc miera un labklājības pilnas dzīves Eiropā. Lampedūzu šogad sasnieguši 54 tūkstoši imigrantu, no kuriem 26 tūkstoši nāk no Tunisijas.

Itālija pārmetusi ES, ka ir atstāta viena cīņai ar imigrantu straumi. Tūkstošiem migrantu, kas izmitināti bēgļu nometnēs valsts iekšienē, mēnešiem ilgi spiesti uzturēties pārpildītos centros, kas atgādina cietumus. Tajos vairākkārt izcēlušies nemieri, un ceturtdien izskanēja ziņas, ka dumpis noticis arī bēgļu centrā Turīnā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits