Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

LASĪTĀJI RAKSTA: «Amazing Thailand» - pārsteidzošā Taizeme

Pārsteidzošā Taizeme, smaidu zeme - tāds moto ir Taizemes valdības sponsorētajai reklāmas kampaņai. Un divu Bangkokā nodzīvoto mēnešu laikā Taizeme mani tiešām ir pārsteigusi - dabas krāšņums, vēsturiskais mantojums, skaistie un labsirdīgie cilvēki, augstais attīstības līmenis. Tomēr lielāko pārsteigumu sagādāja Taizemes politika - sabiedrības sašķeltība, militāristu iejaukšanās politikā, politisko grupu pretstāvēšanas asums.

Apogeju tas sasniedza ar pretvaldības grupu īstenotu Bangkokas lidostas* ieņemšanu, faktiski saņemot gūstā simtiem tūkstošu lidsabiedrību pasažieru un izstumjot valdību uz Taizemes ziemeļiem. Jau vairākas nedēļas Bangkoka vibrē no baumām par militāra apvērsuma nenovēršamību. Tas būtu 19. kopš 1932.gada, kad Taizeme kļuva par konstitucionālu monarhiju.

Kas notiek smaidu zemē?


Kā jau visur, arī Taizemē problēma nerodas pati no sevis tukšā vietā. Gan apvērsumu, gan pašreizējo protestu būtība ir viena – kam būs vara un kas vadīs Taizemi?

Cīņa par varu, ietekmi un resursiem šajā valstī gan ir īpaša, jo līdz pat 90.gadiem Taizemes parlaments netika ievēlēts tiešās vēlēšanās. Vara, ietekme un resursi piederēja Bangkokas šaurai, cieši savstarpēji sasaistītai, neievēlētai elitei jeb «svētajai trīsvienībai» – monarhistiem, militāristiem, birokrātiem un ar viņiem saistītiem uzņēmējiem un politiķiem. Šī turīgā elite lēmumus pieņēma, posteņus un ietekmi dalīja šaurā lokā un, kā čukstas, pusdievības statusā esošais karalis pēc vajadzības pieslējās tiem, kas nodrošināja viņa lielāku ietekmi, tādējādi arī audzējot mītu par savu gudrību, rūpēm par tautu un valsti. Ļoti stingrie likumi, kas aizliedz izrādīt necieņu pret karali**, nodrošina, ka viņa rīcības, vārdu apspriešana vai diskusija par pēctecību publiskajā vidē nepastāv.

Pirmais, kas nopietni izaicināja šo sistēmu un prasmīgi izmantoja demokrātisku vēlēšanu dotās iespējas, bija multimiljonārs Taksins Šinavatra***. Viņš nāk no Bangkokas elites, kas viņu pašlaik tik ļoti ienīst. Viņa dibinātās un vadītās partijas uzvarēja trijās vēlēšanās pēc kārtas (2001., 2005., 2006.) ar populistisku, uz nabadzīgo, bet daudzskaitlīgo lauku iedzīvotāju atbalstam orientētu vēlēšanu programmu. Diemžēl Taksins, kurš īstenoja daudzas nepieciešamas reformas, vienlaikus darbojās kā autoritārs mantrausis. Kā čukst, viņš arī mēģināja veidot ciešas saites ar Taizemes kroņprinci, pretrunīgu un sabiedrībā zemu vērtētu personu, tādējādi it kā apdraudot Karali, izraisot Karalienes un ap troni darbojošos personu (un viņu ir daudz!) nepatiku.

Pēc masu protestiem militārais apvērsums 2006.gadā ar Karaļa netiešu atbalstu nogāza Taksina valdību, viņš pārcēlās dzīvot uz Angliju, armijas vadībā tika izveidota kārtējā tehnokrātu valdība, uzrakstīta jauna konstitūcija (Nr.17 kopš 1932.g.!), kas daļēji atcēla tiešas vēlēšanas, un 2007.gada decembrī notika jaunas vēlēšanas.

Bet – tajās pārliecinoši uzvarēja Taksina pēctečpartija, kura pie varas ir arī šobrīd. Var droši paredzēt, ka vēlēšanās pārredzamā nākotnē arī uzvarēs ar Taksinu saistītas partijas - ne jau Taksina mīlestības dēļ, bet tādēļ, ka tās tiek uzskatītas par trūcīgos atbalstošām un lauku iedzīvotāji balso par tām.

Tādejādi pretruna starp turīgajiem - Bangkokas vidusšķiru ar «svēto trīsvienību» no vienas puses un mazturīgajiem, bet daudzskaitlīgajiem lauku iedzīvotājiem, kas atbalsta taksinistus, turpināsies.

Pašreizējie notikumi


No augusta beigām Taizemes valdības ēku okupē protestētāju grupas, kurus sauc Tautas apvienība demokrātijai (PAD - People’s Alliance for Democracy). Tā nav ne partija, ne NVO, bet gan labi organizēta, finansēta, arī bruņota apvienība. Tās sludinātie mērķi - panākt valdības atkāpšanos un t.s. «jaunās politikas» ieviešana.

Kad klusā valdības ēkas okupācija rezultātus nenesa un atbalsts samazinājās, PAD 25.novembrī ieņēma Bangkokas lidostu. Armijas komandieris (ne Bruņoto spēku virspavēlnieks) ieteica valdībai izsludināt jaunas vēlēšanas. Valdība to noraidīja, sakot, ka ir demokrātiski ievēlēta un leģitīma. Civiltiesa steidzami pieņēma lēmumu PAD izvākties no lidostas, taču tas tiek ignorēts. Ilgi tāda situācija nevar turpināties, lai arī taizemiešu pacietība ir neizmērojama.

Jāpiebilst, ka dzīve Bangkokā turpinās, ir tikpat droša kā agrāk un īpašus traucējumus ikdienā nevar just, ja vien neiemaldās kvartālā, kur agrāk bija valdība. Ceļojumi uz Taizemi, ja vien nav jālido cauri Bangkokai, notiek pēc plāna un brīvdienas, piem., Puketā nav apdraudētas.

Kādi ir konflikta iemesli?


PAD «jaunās politikas» priekšlikuma saturs bija ievērības cienīgs – 70% parlamenta tiktu nozīmēti, bet 30% tautas ievēlēti. PAD arguments – tauta ir neizglītota un vispārējās, tiešās vēlēšanās ievēl Taksina pēctečpartijas, kuras uzpērk vēlētājus.

Šāda «jaunā politika» nozīmētu Taizemes konstitūcijas pamatprincipu maiņu un faktisku atgriešanos pagātnē, kad vara piederēja «svētajai trīsvienībai».

PAD lielā mērā sastāv no konservatīvajiem «svētās trīsvienības» atbalstītājiem. PAD divi galvenie līderi ir mediju moguls Sondhi un bijušais policijas ģenerālmajors Čamlongs, askētiskas budistu sektas līderis. Viņu vadībā PAD ir labi organizēta (stratēģija un taktika, darba dalīšana, t.sk. bruņotas vienības) un finansēta – protestu dalībnieki tiek ēdināti, ģērbti un apmaksāti. PAD rīcība ir virzīta uz valdības provocēšanu lietot spēku, kas radītu upurus PAD vidū un padarītu situāciju nekontrolējamu, spiežot armiju iejaukties un pārņemt varu.

Pēc tādiem PAD protestiem 2006.gadā notika militārais apvērsums. Tas bija pirmais pēc 15 gadu demokrātiska perioda, kad politiskā vara bija mainījusies tikai vēlēšanu rezultātā. Šķita, ka Taizeme ir apstādinājusi kopš 1932.gada ierasto ciklu – ik pēc dažiem gadiem militārs apvērsums, jauna militāristu vadīta vai nozīmēta tehnokrātu valdība, nozīmēts parlaments, jauna konstitūcija.

Tomēr, lai saprastu 2006.gada notikumus un šodienu, jāpaskatās netālā pagātnē – 90.gadu sākumā. Kamēr citur pasaule strauji mainījās pēc Aukstā kara beigām, Taizemē 1991.gadā notika kārtējais apvērsums, kam sekoja militāristu nozīmēta, korumpēta un vāja valdība.

1992.gadā pret to notika daudzskaitlīgi protesti, kuru galvenais organizētājs bija – jā, policijas ģenerālmajors Čamlongs, pašreizējais PAD līderis! Vienu no protestiem armija izklīdināja, nogalinot vairākus dalībniekus. Karalis uzaicināja pie sevis gan premjeru, gan Čamlongu, nostrostēja, viņi pazuda no politiskās skatuves, bet sabiedrības kopējais noskaņojums bija, ka Taizemes politiskā sistēma ir jāmodernizē.

Kopējā labā griba īstenojās jaunā 1997.gadā pieņemtā konstitūcijā. Tā bija mūsdienīga - noteica parlamenta abu palātu ievēlēšanu, samazināja partiju skaitu, ieviesa mediju brīvību, politiķu pienākumu atklāt ienākumus un to gūšanas avotus, kā arī izveidoja neatkarīgas iestādes korupcijas apkarošanai, politiķu ienākumu izpētei u.c.

Kā izrādījās, mūsdienīgā konstitūcija radīja citu problēmu - varas koncentrāciju vienās rokās. Uzņēmējs Taksins politikā ienāca 90.gados ar Bangkokas kontaktu palīdzību, t.sk. viņam palīdzēja viens no pašreizējiem PAD līderiem. Gudrs, racionāls, mūsdienīgs, cinisks un nežēlīgs, viņš ātri novērtēja konstitūcijas dotās iespējas un to izmantoja - izveidoja savu partiju, kura uzvarēja trijās vēlēšanās starp 2001. un 2006.gadu. Taksins bija pirmais Taizemes premjers, kas noturējās amatā pilnus 4 gadus; pirmais, kas tika atkārtoti ievēlēts; viņa vadībā tika veiktas svarīgas reformas - lēta veselības aprūpe un pieejama izglītība visiem, modernizēta ekonomika, infrastruktūra u.c., kā arī īstenotas programmas trūcīgo lauku iedzīvotāju atbalstam. Piemēram, Dao kundze (37 g.v., mājkalpotāja) stāsta, ka viņas tētim ir sirdslimība. Līdz Taksina reformām viņai, vedot tēvu uz slimnīcu, bija jāšķiras no aptuveni 20 tūkstošiem batu (~400 eiro), taču tagad summa ir ~300 bati (8 eiro).

Vienlaikus, Taksina partija parlamentā darbojās kā automāti, ignorējot jau tā vājo konservatīvo opozīciju, pat nemēģinot rast konsensusu ar sabiedrības grupām, kā arī faktiski izbeidzot mediju brīvību. Tādējādi 1997.gadā konstitūcija ļāva vienai partijai iegūt varu, bet Taksina valdības autoritārisms, mantrausība**** un iedomība***** radīja priekšnoteikumus plašas politiskas kustības, PAD, izveidei ārpus parlamenta, protestiem un militārajam apvērsumam.

Ko tālāk?


Līdz šim krīzes situācijās ātrāk vai vēlāk iejaucās karalis. Karalis Bumibols Aduljadejs valda jau 60 gadus un, lai arī vara nav liela, viņa autoritāte ir milzīga, pateicoties labajiem darbiem, pieticībai, gudrībai, kā arī izkoptajai sabiedrisko attiecību mašīnai un stingrajiem likumiem.

Ņemot vērā, ka karalim ir 81 gads, jau šobrīd «cīņa noris arī par to, kas valdīs Taizemē», saka Dr.Titinans Pongsudiraks, Starptautisko Drošības pētījumu centra direktors. Karalis budistu izpratnē ir pusdievs, kas cilvēka tēlā tikai pavada vienu no savām pārdzimušajām dzīvēm. Tronis tiek mantots un parasti tas tiek vecākajam dēlam, bet to var mantot arī brāļi, jebkurš no bērniem (arī meitas), ja Karalis tā nosaka. Taizemē nav noslēpums, ka karaļa vecākais dēls kroņprincis pēc paradumiem un uzvedības (agresivitāte, naudas tērēšanas paradumi, utt.) neatbilst karaļa īpašībām. Viņa māsai arī karalis ir piešķīris kroņprinceses titulu un viņa Taizemē ir ļoti populāra, tomēr nav pārliecības, ka viņa būs tā, kas mantos troni. Līdz ar to elites baida nākotne, kad ar karaļa aiziešanu un cienīga pēcteča neesamību nebūs taksinveidīgo līdzsvarojošas varas. Pēdējo mēnešu laikā gan tiesu sistēma (Augstākā tiesa ir karaļa nozīmēta) ir pievērsusies iespējamiem likumpārkāpumiem politiskajā vidē. Tuvāko dienu laikā gaidāms spriedums par premjera partijas aizliegšanu vēlēšanu pārkāpumu dēļ (vēlētāju pirkšana). Tas novestu pie valdības izjukšanas un varētu būt risinājums pašreizējai krīzei.

Tomēr karaļa vai tiesu iejaukšanās, militārs apvērsums vai citi radikāli soļi neatrisinās sistēmisku problēmu – ka trūcīgie lauku iedzīvotāji negrib atbalstīt turīgās, bet tālās Bangkokas elites, un balsos par partiju, kura piedāvās viņu problēmu risinājumus.

Tādējādi risinājums var būt tikai kompleksa vienošanās – partiju neatkarība no donoriem (t.i., finansējums no valsts budžeta); Konstitūcijas maiņa, ļaujot Karalim nozīmēt premjeru arī no parlamentā neievēlētām personām; visu partiju saturiski priekšlikumi un darbība sociālajām programmām, nabadzības samazināšanai, izglītības, veselības aprūpes, u.c. jautājumiem. Un, manuprāt, viena no svarīgākajām ir bruņoto spēku iejaukšanās novēršana politikā.

_________________

* Tā ir 17.lielākā lidosta pasaulē, apkalpojot ~100 000 pasažieru dienā un nodrošinot ~3% pasaules aviokravu nogādi.

** Līdz pat 15 gadiem apcietinājuma par izteikumiem vai darbībām, kas aizskar karaļa cieņu. Piem., pirms katra kino tiek spēlēta karaļa himna un tūristi ir tikuši notiesāti par to, ka nepiecēlās tās laikā; kāds cits bija uzkāpis uz metāla monētas ar karaļa attēlu un tika aizturēts.

*** Tālāk tekstā izmantošu taizemiešu paradumu lietot tikai vārdu, nevis uzvārdu.

**** Piem., 2006.gadā Taksina ģimene bez nodokļiem par ~2 miljardiem USD pārdeva savu telekomunikāciju impēriju (izveidota, pateicoties ļoti izdevīgām valsts koncesijām) Singapūras valsts investīciju fondam.

***** Piem., Taksins vēlējās par valsts budžeta naudu iegādāties «Liverpool» futbola klubu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits