Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lavrovs: Uzbrukums Irānai būtu ļoti nopietna kļūda

Krievija pirmdien brīdināja, ka bruņots uzbrukums Irānai būtu "ļoti nopietna kļūda", kas novestu pie konflikta turpināšanas un civiliedzīvotāju upuriem. "Tā būtu ļoti nopietna kļūda, kurai sekotu neparedzamas sekas," sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Iepriekš Izraēlas prezidents Šimons Peress bija izteicies, ka uzbrukuma iespēja Irānā kļūst arvien reālāka. "Bruņota intervence noved tikai pie pie upuru daudzkārtīga pieauguma un cilvēku ciešanām," sacīja Lavrovs. "Irānas kodolproblēmai nav militāra atrisinājuma, gluži tāpat kā tā nav nevienai cietai problēmai modernajā pasaulē."

Ministrs arī norādīja, ka bruņotas operācijas, līdzīgas tai, kādu NATO patlaban īsteno Afganistānā, pierādījušas ārvalstu iesaistīšanās bīstamību. "Spēka pielietošana ir pieļaujama vienīgi divos ANO statūtos paredzētajos gadījumos," sacīja Lavrovs. "Vai nu veicot pašaizsardzību, kad pret jums veic bruņotu uzbrukumu, vai nu ar ANO Drošības padomes lēmumu."

Izraēlas prezidents Šimons Peress sestdien pauda pārliecību, ka Izraēlas un citu valstu "uzbrukums Irānai (..) ir arvien ticamāks un ticamāks".

Jau ziņots, ka pēdējās dienā Izraēlā pieņemas spēkā spekulācijas par iespēju veikt uzbrukumu Irānas kodolobjektiem. Tiek ziņots par politiskiem soļiem un militāriem treniņiem, kas varētu tikt saistīti ar plānoto uzbrukumu.

"Dažādu valstu izlūkdienesti, kas patur acīs Irānu, ir noraizējušies un izdara spiedienu uz saviem līderiem, (..) ka Irāna ir gatava iegūt kodolieroci," intervijā kādam privātam Izraēlas televīzijas kanālam paziņoja Peress. "Mums jāvēršas pie šīm valstīm, lai nodrošinātu, ka viņas pilda savas saistības (..), tas ir jādara," viņš piebilda.

Izraēla ceturtdien veica vērienīgas civilās aizsardzības mācības Telavivas reģionā, imitējot atbildes reakciju raķešu uzbrukumiem, paziņojusi armija.

Izraēla ir arī sekmīgi izmēģināja sistēmu, kas pēc mediju sniegtās informācijas ir spējīga palaist ballistiskās raķetes. Izraēlas amatpersonas gan apgalvoja, ka šī pārbaude bijusi ieplānota jau sen un nekādi nav saistīta ar nesenajām mediju spekulācijām attiecībā uz Irānu.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens pēc presē izskanējušās informācijas par iespējamu Izraēlas gatavošanos uzbrukumam ceturtdien apliecināja, ka alianse negrasās iejaukties Irānā un atbalsta diplomātisku risinājumu strīdam par Teherānas kodolprogrammu.

"Ļaujiet man uzsvērt, ka NATO nav pilnīgi nekāda nodoma iejaukties Irānā un NATO kā alianse Irānas jautājuma risināšanā nav iesaistīta," preses konferencē sacīja ģenerālsekretārs.

"Mēs atbalstām starptautisko centienu kursu, lai Irānas problēmai rastu politisku un diplomātisku risinājumu," norādīja Rasmusens, vienlaikus mudinot Teherānu pakļauties ANO Drošības padomes rezolūcijām, kurās pieprasīts, lai tā aptur savas kodolaktivitātes.

Londonas laikraksts The Guardian ziņoja, ka Lielbritānijas bruņotie spēki gatavo rīcības plānus gadījumam, ja ASV nolemtu uzbrukt Irānai.

Vašingtona varētu sākt straujāk īstenot savus plānus par uzbrukumu Irānas objektiem un varētu lūgt britu armijas palīdzību, apliecināja anonīms avots Lielbritānijas Aizsardzības ministrijā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un aizsardzības ministrs Ehuds Baraks cenšas pārliecināt ministru kabinetu par labu uzbrukumam Irānai, trešdien vēstīja Izraēlas laikraksts Haaretz.

Netanjahu cenšas iegūt vairākuma atbalstu uzbrukuma atbalstam, tomēr patlaban kabinetā ir neliels pārsvars uzbrukuma pretiniekiem, vēstīja laikraksts, atsaucoties uz vārdā neminētu augsta ranga amatpersonu.

Tostarp Irānas ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Hasans Firuzabadi arī trešdien sacīja, ka Irāna ir kaujas gatavībā un sodīs jebkuru Izraēlas uzbrukumu, kas būs vērsts pret to.

"Mēs uzskatām, ka jebkuri draudi, pat tie, kuru iespējamība ir ļoti zema un tāla, ir noteikti draudi. Mēs esam pilnā kaujas gatavībā," sacīja ģenerālis. "Ar īsto bruņojumu mēs esam gatavi viņus sodīt un panākt, ka viņi nožēlo katru kļūdu," viņš sacīja

Firuzabadi norādīja, ka arī ASV "cietīs lielus zaudējumus, ja pret Irānu tiks vērsts bruņots cionistu režīma uzbrukums".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits