Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lībijas nemiernieki joprojām nespēj iegūt kontroli pār Kadafi dzimto pilsētu Sirtu

Lībijas nemiernieku Nacionālās Pārejas padomes (NPP) armijas karavīri ceturtdien Sirtā, sastopot sīvu līdzšinējam līderim Muamaram Kadafi lojālā karaspēka pretestību, bijuši spiesti atkāpties un piektdien pārgrupējas.

Nemiernieki joprojām atrodas policijas galvenajā mītnē, uz kuru viņi bija spiesti atkāpties no divu kilometru attālumā ieņemtajām pozīcijām.

Lojālisti, kas ir nocietinājušies Sirtas ziemeļrietumu divos rajonos - Al Dollarā un Otrajā mikrorajonā -, izrādījuši negaidīti sīvu pretestību, ar to izjaucot nemiernieku plānus, ka atlikušie pretošanās centri Kadafi dzimtajā pilsētā tiks ieņemti viegli.

"Vakar vakarā mēs no artilērijas lielgabala apšaudījām šos rajonus," sacīja Brīvās Lībijas brigādes lauka komandieris Nasers Mogasabi."Šodien situācija saglabājas tāda pati. Mēs esam aplenkuši šos divus rajonus. Rīta pusē mēs izsūtījām divas izlūku vienības, un drīzumā mēs izlemsim par turpmāko darbības plānu."

NPP kaujinieku ielenkumā Sirta atrodas kopš 15.septembra, un pilsētā palicis vien neliels skaits vietējo iedzīvotāju, kurus NPP kaujinieki tur aizdomās par cīnīšanos Kadafi pusē. Daudzi no viņiem ieslodzīti cietumā.

Pēc varas pārņemšanas 1969. gadā Kadafi pārvērta kādreiz miegaino piejūras ciematu Sirtu mazā pilsētā ar lieliem nākotnes plāniem. Sirtā Kadafi tikās ar Āfrikas līderiem, kuri nodibināja Āfrikas Savienību. Un, ierosinot radīt Āfrikas Savienotās Valstis, Kadafi par tās galvaspilsētu bija iecerējis Sirtu.

Grandiozo Sirtas projektu centrā atradās Vagadugu konferenču centrs, kurā Kadafi rīkoja samitus ārvalstu līderiem. Tagad ēkas milzīgie stikla logi ir izbiruši un metāla jumts sabrucis. Līdzīgs sabrukums vērojams arī citviet pilsētā.

Sirta bija viens no diviem pēdējiem Kadafi lojālistu atbalsta bastioniem. Otra ir Banivalida - oāzes pilsēta 170 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Tripoles. Pagājušajā nedēļā NPP armijas komandieris Adels Benjurs sacīja, ka Banivalidas aizsardzību vada Saifs al Islāms, pazīstamākais no Muamara Kadafi dēliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits