Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lidmašīnas avārijā vaino skābekļa balonu

Austrālijas gaisa satiksmes eksperti, kas pārbauda lidsabiedrības Qantas pasažieru lidmašīnas Boeing 747 sabojāšanos lidojuma laikā, izteikuši aizdomas, ka lielo caurumu lidmašīnas korpusā varēja radīt rezerves skābekļa balona sprādziens. Qantas lidmašīna ar 365 cilvēkiem piektdien bija ceļā no Londonas uz Melburnu, kad korpusā parādījās caurums un lidmašīna strauji samazināja augstumu.

Par laimi, pilotiem izdevās veiksmīgi nolaisties Manilas lidostā, neviens cilvēks šajā incidentā nav cietis. Pēc lidmašīnas nolaišanās bija redzams, ka lidaparāta korpusā ir gandrīz trīs metrus liels caurums.

Dramatisks lidojums


Austrālijas Civilās aviācijas drošības pārvalde, kas izmeklē šo negadījumu, likusi Qantas pārbaudīt skābekļa balonus visās Boeing 747 lidmašīnās. Lai gan sākotnēji izskanēja aizdomas, ka caurumu lidmašīnas korpusā varēja radīt korozija vai teroristu uzbrukums, izmeklētāji sliecas domāt, ka pie vainas bija tieši skābekļa balons, kas lidojuma laikā uzsprādzis. "Mēs nevaram atrast vienu balonu, kas bija bojājumu tuvumā. Mēs vāksim pierādījumus, lai noskaidrotu, kur šis balons palicis," vēsta negadījuma izmeklētājs Nevils Blaits.

Aptuveni stundu pirms incidenta lidmašīna bija veikusi plānoto apstāšanos Honkongā. 346 pasažieriem un 19 apkalpes locekļiem nebija ne jausmas, ka nāksies pārdzīvot tik dramatiskus notikumus. "Es dzirdēju milzīgu sprādzienu, pēc tam viss kļuva kluss. Kabīnē nekavējoties sāka samazināties spiediens, lidmašīna traucās lejup," ziņu aģentūrai AAP stāstīja pasažieris Deivids Saunderss. "Es izņēmu no somas savu pasi un ieliku kabatā, lai pēc iespējamās katastrofas ātrāk varētu atpazīt manu līķi."

Veiksmīga nolaišanās


Lidmašīnas apkalpe pēc sprādziena neapjuka un sāka strauju nolaišanos, lai lidmašīna sasniegtu zemākos atmosfēras slāņus, kur cilvēki varētu brīvāk elpot. Lidmašīna ātri samazināja augstumu par 6000 metru. No griestiem tika nolaistas skābekļa maskas, lai pasažieri nezaudētu samaņu skābekļa trūkuma dēļ. Daži pasažieri gan vēsta, ka skābekļa masku visiem nav pieticis, jo dažas bijušas bojātas. D.Saunderss redzējis bērnus, kuru vaigi un lūpas kļuva zilas no skābekļa trūkuma.

Pilotiem izdevās veikt ārkārtas nolaišanos Filipīnu galvaspilsētas Manilas lidostā, kur pasažieri ieraudzīja milzīgo caurumu lidaparāta korpusā. Viņi slavē lidmašīnas apkalpi par profesionālo rīcību. Austrālijas lidsabiedrība Qantas lepojas ar augsto drošības līmeni, jo gadu desmitiem ilgās darbības laikā vēl nav zaudējusi nevienu lielo pasažieru lidmašīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits