Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Lidmašīnu ražotājs Boeing katastrofas priekšā

Lidmašīnu ražotājam Boeing radušās pamatīgas problēmas jauno tehnoloģiju dēļ, ja izrādīsies, ka nav iespējams uzlabot jauno litija akumulatoru darbību, kompānijai gaidāmas pamatīgas problēmas, ziņo BBC News.

Jaunajās Boeing 787 Dreamliner lidmašīnās tiek izmantoti litija jonu akumulatori, kuru dēļ radušās problēmas ar šo lidmašīnu drošību. Jau ziņots, ka apturētas visas piegādes pasūtītājiem.

Litija jonu akumulatori ir  galvenais šī modeļa lidmašīnu dizaina un konstrukcijas elements, kura dēļ Dreamliner ir vieglāks par citu modeļu lidmašīnām, kā arī ļauj ietaupīt par 20% vairāk degvielas, nekā iepriekšējās paaudzes lidaparāti, vēsta BBC News.

Litija jonu akumulatori ir ievērojami mazāki un vieglāki  nekā tradicionālie akumulatori.

Lai  apvienotu vieglumu un lielas jaudas, dizaineri izvēlējās tādas pašas litija jonu tehnoloģijas, kādas tiek lietotas viedtālruņos un portatīvajos datoros. Litija jonu akumulatoriem ir arī vēl kāda vērā ņemama priekšrocība – tos iespējams izgatavot dažādās formās. Šī iespēja ļauj izvietot akumulatorus arī „neērtās” un šaurās vietās, norāda BBC.

Jāpiebilst, ka Boeing nav vienīgais ražotājs, kas izmanto šāda veida akumulatorus – viens šāds akumulators tiek lietots arī Airbus A380, tomēr Dreamliner litija jonu baterijas tiek izmantotas daudz plašākā mērogā, nekā jebkurā citā no jaunākās paaudzes lidmašīnām.

Publikācijā atgādināts, ka bažas par akumulatoru drošību regulatori izteikuši vēl Dreamliner projektēšanas posmā, uzstājot, lai tiktu izstrādāts jauns, speciāli sagatavots drošības noteikumu kopums. Par litija jonu akumulatoriem jau iepriekš bija zināms, ka tiem ir vairāki nopietni drošības trūkumi un nepieciešama daudz rūpīgāka pārvaldība, nekā cita veida baterijām.

Pēdējos gados ir bijis pietiekami daudz gadījumu, kad aizdegas klēpjdatoru un viedtālruņu akumulatori. Tieši akumulatoru uzliesmošana radīja ievērojamas problēmas klēpjdatoru Sony Vaio ražotājiem pirms dažiem gadiem, piesaistot lielu mediju uzmanību, atgādina BBC.

Nepietiekamas kontroles gadījumos litija jonu akumulatori var izrādīties tendēti uz tā dēvēto „siltuma bēgšanu”, kas rodas sastāva ķīmisko īpašību dēļ. Kad akumulators sasniedz noteiktu temperatūru, sākas tā pašsakaršana, radot potenciālu draudus. Tomēr vislielāko bīstamību rada akumulatora šķidruma noplūdes iespējamība, jo pastāv iespēja, ka tas var aizdegties, norādīts publikācijā.

Joprojām nav skaidrs, kas tieši izraisīja incidentus ar akumulatoriem, kuru rezultātā ASV regulatori deva rīkojumu apturēt visus Boeing 787 Dreamliner lidojumus. Problēmu pamatā vienlīdz lielā mēra var būt akumulatori, to uzlādes sistēma vai arī lidmašīnu elektriskās sistēmas, atgādina BBC.

Pēc ekspertu domām, problēmām ar akumulatoriem tomēr nevajadzētu izrādīties tik nopietnām, lai rastos nepieciešamība būtiski pārveidot lidmašīnas vai pilnībā aizstāt akumulatorus. Daudz ticamāka ir iespēja, ka problēmas radušās dēļ kādām kļūdām ražošanā vai nepareizas akumulatora izmantošanas rezultātā.

Publikācijas noslēgumā piebilsts, ka Boeing ir saistījis kompānijas nākotni ar lidmašīnu Dreamliner un ieguldījusi tās attīstība miljardiem dolāru, tādēļ ja izrādīsies, ka akumulatoru problēmu nav iespējams novērst, nemainot lidmašīnas pamata dizainu, kompānijai tā būs katastrofa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits