Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lukašenko brīdina par bargu sodu sprādziena rīkotājiem

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka pašdarinātā spridzekļa sprādziens, kas pagājušonedēļ nogranda Neatkarības dienai veltītā koncertā Minskā, nebija vērsts pret viņu personīgi. "Nedomāju, ka tas bija vērsts pret mani. Prezidentu aizstāv, apsargā. Tāpēc vēl jo pretīgāk izskatās šī provokācija pret parastiem cilvēkiem," nedēļas nogalē pavēstīja A.Lukašenko.

Koncerts notika naktī no ceturtdienas uz piektdienu vienā no Minskas laukumiem. Šo pasākumu apmeklēja arī A.Lukašenko, bet sprādziena brīdī viņš bija tālu no notikuma vietas. Ar skrūvēm un uzgriežņiem pildītās bumbas sprādziens tika sarīkots laukuma nomalē. Sprādzienā ievainoti vairāk nekā 50 cilvēku, daži no viņiem ir smagā stāvoklī.

Sprādziena rīkotāji pagaidām nav notverti. Baltkrievijas varas iestādes ierosinājušas krimināllietu par huligānismu, nevis terorismu. Pēc analītiķu domām, tas skaidrojams ar vēlmi mazināt notikušā svarīgumu. Pēc sprādziena koncerts netika pārtraukts, un A.Lukašenko aizstāv šo lēmumu. "Uz koncertu bija sanācis pusmiljons cilvēku, kas stāvēja plecu pie pleca. Ja mēs sāktu kādu rosību, uz ko, iespējams, cerēja sprādziena rīkotāji, evakuētu prezidentu un apturētu koncertu, pilnīgi iespējams, ka sāktos panika," spriež A.Lukašenko. Viņš apgalvo, ka koncerta turpināšana apliecināja tautas vienotību. "Ja kādam tas nepatīk, nelīdzēs nekādas provokācijas. Tādu cilvēku, kam nepatīk šie svētki, mūsu valstī nav maz, lai gan nav arī daudz," teica A.Lukašenko.

Prezidents uzsver, ka neizmantos šo traģēdiju, lai pastiprinātu represijas, tomēr devis skaidrus mājienus par opozīcijas saistību ar uzbrukumu. "Lai gan šis jautājums ir politisks, mēs to risināsim atbilstoši likumam. Nav svarīgi, kas izrādīsies sprādziena rīkotāji. Līderi, ne līderi, rietumiem vai austrumiem svarīgas personas — tiesāsim pēc pilnas programmas."

Opozīcijas pārstāvji pauduši bažas, ka valdošā vara izmantos šo incidentu, lai sāktu jaunas represijas pret opozīciju. Tas tiek skaidrots ar gatavošanos parlamenta vēlēšanām, kas paredzētas 28.septembrī. Opozīcija aicina varas iestādes rūpīgi izmeklēt sprādzienu un veltīt lielāku uzmanību kārtības nodrošināšanai masu pasākumu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits