Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mali džihādists atzīstas Tombuktu pieminekļu iznīcināšanā

Mali džihādists pirmdien Starptautiskajā Krimināltiesā (SKT) Hāgā atzinis vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās par UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Tombuktu senās arhitektūras pieminekļu iznīcināšanu.

Ahmads al Faki al Mahdi ir pirmais džihādists, kurš stājies Hāgas tribunāla priekšā, kā arī pirmais cilvēks, kurš tiek tiesāts par uzbrukumu pasaules nozīmes vēstures un kultūras pieminekļiem, un pirmais, kurš atzinis savu vainu SKT.

Mahdi ir arī pirmais cilvēks, kurš stājies SKT priekšā saistībā ar apsūdzībām par Mali konfliktā pastrādātajiem noziegumiem.

Mahdi atzina, ka devis rīkojumu 2012.gadā iznīcināt Tombuktu svētvietas un lūdza Mali iedzīvotājiem par to piedošanu.

"Es lūdzu viņiem piedošanu un lūdzu skatīties uz mani kā uz dēlu, kurš pazaudējis savu ceļu," tiesā paziņoja Mahdi, kurš ir aptuveni 40 gadus vecs. Mahdi sacīja, ka viņam esot patiešām žēl un viņš nožēlojot postījumus, ko viņa rīcība radījusi.

Mahdi bijis tuaregu kaujinieku grupējuma Ansar Dine līderis. Ansar Dine kopā ar grupējumu Al Qaeda islāma Magribā (AQIM) un vēl trešo grupējumu kontrolēja Mali ziemeļdaļas tuksnesi no 2012.gada sākuma līdz 2013.gada janvārim, kad Francijas vadītās intervences rezultātā viņi tika sakauti.

Mahdi ir apsūdzēts par "tīšu uzbrukumu vadīšanu" pret deviņiem Tombuktu mauzolejiem un slaveno XV-XVI gadsimta mošeju Sidi Yahia laikā no 2012.gada 30.jūnija līdz 11.jūlijam.

Tuaregu cilšu XI-XII gadsimtā dibinātā Tombuktu nodēvēta par "333 svēto pilsētu" un 1988.gadā iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Neraugoties uz to, ka tās zelta laikmetā, XV un XVI gadsimtā, Tombuktu bija islāma studiju centrs, džihādisti senpilsētas pieminekļus saista ar elku pielūgšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits