Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Medvedevs aicina gādāt par jauno paaudzi

Krievijas galvenais uzdevums ir uzlabot dzīvi bērniem un vairot dzimstību, tā otrdien ikgadējā uzrunā abām parlamenta palātām pavēstīja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Lai aicinājumam veidot lielas saimes būtu reāls segums, viņš ierosināja piešķirt zemi tām ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērnu.

Tradicionāli Krievijas prezidenta uzrunas likumdevējiem sākas ar ekonomikas jautājumu iztirzāšanu, un šis gads nebija izņēmums. D. Medvedevs neslēpa satraukumu par budžeta deficītu un mudināja strādāt efektīvāk, lai to samazinātu. Šis ir tikai otrais gads šajā gadsimtā, kad Krievija iztērējusi vairāk nekā nopelnījusi, un uz daudzu citu valstu rēķina Krievijas pārtēriņš izskatās niecīgs. Kopējais gada iztrūkums varētu būt ap 4,6%.

Taču viņam bija iemesls paslavēt savus pavalstniekus, jo Krievijai izdevies par diviem miljoniem samazināt bezdarbnieku rindas. Tagad plašajā valstī bez pastāvīgas nodarbošanās ir pieci miljoni iedzīvotāju.

Krievija ir viena no retajām valstīm, kur aktuāla problēma ir inflācija. Tuvāko trīs gadu laikā to plānots samazināt no pašreizējiem 7,4 procentiem līdz 4-5.

Drošākā investīcija

Ne mazāk satraucoša tēma D. Medvedevam šķiet demogrāfiskās situācijas pasliktināšanās. Pieaugot mirstībai un samazinoties dzimstībai, kopš PSRS sabrukuma Krievijas iedzīvotāju skaits sarucis par septiņiem miljoniem. Tiesa, pērn bijis niecīgs pieaugums.

«26 miljoniem bērnu un pusaudžu pilnībā jāattīstās, jāizaug veseliem un laimīgiem un jākļūst par cienīgiem pilsoņiem - tas ir mūsu visu uzdevums numur viens,» Kremļa zālē sēdošajiem tautas kalpiem teica D. Medvedevs. Viņš nāca klajā ar dažādiem priekšlikumiem, kā uzlabot bērnu dzīvi, ieskaitot 3000 rubļu (50 latu) ikmēneša pabalstu par trešo bērnu un zemes dāvināšanu.

«Cik man zināms, Ivanovas apgabalā par trešā bērna piedzimšanu nolēma piešķirt zemes gabalu mājas vai vasarnīcas celšanai. Tas ir ļoti pareizs lēmums un paraugs citiem. Ir jēga tādu praksi izmantot visur,» teica prezidents, piebilstot, ka «rūpes par nākamo paaudzi ir uzticamākā, gudrākā un cēlākā investīcija».

Izpārdos uzņēmumus

No D. Medvedeva teiktā izriet, ka Krieviju sagaida svarīgs pavērsiens. Tā izstrādā piecu gadu programmu, kas paredz pārdot valsts daļas lielajās un veiksmīgajās kompānijās, piemēram, Rosņeft, Sberbank un VTB. Rezultātā valsts kasē varētu ieplūst līdzekļi 30 miljardu latu vērtībā, kas tikšot izlietoti Krievijas modernizēšanai. Prezidents uzsvēris, ka privatizācijai jāskar arī reģioni un pašvaldību vadītājiem nav vienlaikus jābūt lielo uzņēmumu vadītājiem. «Varas pārstāvjiem nav jābūt rūpnīcu, laikrakstu un kuģu īpašniekiem. Katram jānodarbojas ar savu darbu.»

Valsts iestāžu atbildīgie darbinieki dzirdēja savā virzienā vērstu kritiku arī sadaļā par valsts iepirkumiem. D. Medvedevs bargi vērsās pret otkatiem - maksāšanu konkursa rīkotājiem par attiecīgās firmas izraudzīšanos līguma noslēgšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits