Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Medvedevs iejaucas Ukrainas prezidenta vēlēšanu kampaņā

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs otrdien iejaucies Ukrainas prezidenta vēlēšanu kampaņā, nodēvējot pašreizējo Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko par “pretkrievisku” un aicinot nākamo kaimiņvalsts līderi sadarboties ar Maskavu, raksta Reuters.V.Juščenko Ukrainu vada kopš 2004.gada, kad viņu ievēlēja amatā pēc tā dēvētās Oranžās revolūcijas.

Viņa pēcteča izraudzīšana notiks nākamā gada 17.janvārī. Atklātā vēstulē rietumnieciski orientētajam V.Juščenko D.Medvedevs apgalvo, ka uz Kijevu nenosūtīs jaunu vēstnieku un sūrojās, ka ukraiņu kolēģa centieni bojāt attiecības ar Maskavu pakļauj riskam Krievijas gāzes piegādes Eiropai. “Mums radies iespaids, ka Kijeva neatlaidīgi cenšas sagraut tradicionālās ekonomiskās saites ar Krieviju, pirmkārt un galvenokārt – enerģētikas sektorā,” teikts D.Medvedeva vēstījumā, kas publicēta viņa mājas lapā. “Rezultātā tiek apdraudēta efektīva gāzes vadu sistēmas izmantošana Krievijas, Ukrainas un citu Eiropas valstu enerģētiskās drošības uzturēšanā.”Pēdējo trīs gadu laikā Krievija divreiz (pēdejo reizi – šī gada janvārī) pārtraukusi gāzes piegādi Ukrainai, līdz ar to bez šī energoresursa atstājot arī lielu daļu Eiropas valstu. “Ukrainas līdera pretkrieviskā kursa dēļ esmu nolēmis, ka atlieku jaunā Krievijas vēstnieka nosūtīšanu uz Kijevu,” paziņojis Krievijas prezidents.V.Juščenko administrācijas pārstāvji paziņojuši, ka vēstule “sasniegusi Ukrainas prezidentu un notiek tās izvērtēšana”.D.Medvedevs vēstījumā arī atgādinājis, ka Krievija iebilst V.Juščenko vēlmei ievest Ukrainu NATO saimē, neraugoties uz Ukrainas iedzīvotāju vairākuma pretestību. Krievijas prezidents arī kritizējis V.Juščenko centienus pēc iespējas drīzāk izraidīt Krievijas karaspēku no tās Melnās jūras flotes bāzes Sevastopolē.

“Tas, ko mēs esam redzējuši jūsu valdīšanas gados, nav uztverams citādi, kā Ukrainas puses atkāpšanās no principiem, kas nodrošina draudzību un sadarbību ar Krieviju,” uzskata D.Medvedevs. “Krievija cer, ka Ukrainas jaunais līderis būs gatavs starp mūsu valstīm veidot attiecības, kas atbildīs mūsu tautu īstenajām cerībām stiprināt Eiropas drošību.”

Analītiķi uzskata, ka D.Medvedeva vēstule atklāti cenšas ietekmēt Ukrainas prezidenta vēlēšanu kampaņu.

“Tas ir stingrs diplomātiskais demaršs,” uzskata politologs Vladimirs Fisenko. “Tas ir signāls prezidenta kampaņai, vērsts pret V.Juščenko.” “Tas ir signāls visiem ukraiņu politiķiem, ka Kijevai ir laiks mainīt kursu.”

V.Juščenko ir mazas izredzes atkārtoti ieņemt prezidenta amatu, jo pašlaik viņa popularitāte ir katastrofāli zema – tikai četri procenti ukraiņu būtu gatavi balsot par viņu. Vislielākās izredzes sēsties Ukrainas prezidenta krēslā ir bijušajam premjerministram un promaskaviski noskaņotajam Viktoram Janukovičam, kuru atblasta 24 procenti valsts iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits