Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Memorial vadītājs par Kononovu: varonība kaujas laukā nespēj attaisnot viņa noziegumus

Krievijas cilvēktiesību aizstāvju un politiķu viedokļi par Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielās palātas pirmdien pieņemto spriedumu sarkanā partizāna Vasilija Kononova lietā atšķiras, šodien raksta Interfaks. Varas pārstāvji grasās analizēt ECT spriedumu.

Lai arī daudzi Baltijas valstu eksperti Krievijā paredz, ka tiesas spriedumu būs jāpārskata, aģentūra vēsta, ka spriedums Kononova lietā būtībā atzīst antifašistiskās pretošanās kustības dalībnieku par kara noziedznieku.

Krievijas Federācijas Padomes vicespīkers Aleksandrs Toršins uzskata, ka Strasbūras tiesa «reāli spērusi soli pretī tam, lai attaisnotu nacismu». Viņš vērš uzmanību, ka tiesa Kononova lietu izskatīja tieši pēc astoņām dienām, kad bija beigušās Uzvaras dienas 65.gadadienas svinības. «Pieņemot spriedumu, Strasbūras tiesa lika saprast, ka šis process turpināsies,» teicis A.Toršins, kurš vēlas uzklausīt cilvēktiesību ekspertus.

«Es uzticos Eiropas tiesas tiesnešiem. Viņi ļoti nopietni izpēta katru lietu. Uzskatu, ka spriedums ir taisnīgs,» aģentūrai teica Maskavas Helsinku grupas vadītāja Ludmila Aleksejeva.

Cilvēktiesību aizstāvības biedrības Memorial vadītājs Jans Račinskis teica, ka šis spriedums nenozīmē atkāpšanos no Eiropas vērtībām un Nirnbergas kara tribunāla vērtējumiem, vai – ka tas nozīmē «kara rezultātu pārskatīšannu». «Strasbūras tiesas spriedums Kononova lietā nozīmē to, ka kara noziegumiem nav noilguma un piedošanas, lai kurš tos būtu izdarījis. Cilvēks ar ienaidnieku var varonīgi cīnīties, un par to ir pelnījis cieņu, taču, ja šajā cīņā viņš izdara noziegumu pret mierīgajiem iedzīvotājiem, nekāda varonība kaujas laukā nespēj attaisnot viņa noziegumus,» teica J.Račinskis.

Tomēr ne visiem cilvēktiesību aizstāvjiem ir šāds viedoklis. Tā otrdien Maskavas cilvēktiesību biroja direktors un Sabiedriskās palātas loceklis Aleksandrs Brods ECT spriedumu nodēvējis par nekonsekventu. Viņaprāt, apsūdzība Kononovam izskatoties ļoti nepārliecinoši. «Šādos spriedumos bieži vien ir vairāk politikas, nevis taisnīguma,» teica A.Brods.

Krievijas eksperti, tāpat kā V.Kononova advokāts norāda, ka ECT spriedumu pārsūdzība notiekot ne jau pirmo reizi.

Kā izteicies A.Brods, Krievijas Federācijas Sabiedriskā palāta sagatavos savu tiesiskо lēmumu Kononova lietā. Viņš jau ir sazinājies ar V.Kononova advokātu Mihailu Joffi un pieprasījis pilnu ECT spriedumu.

Arī A.Toršins uzskata, ka Maskavai nav tiesību bez uzmanības atstāt ECT spriedumu Kononova lietā. «Ja mēs Strasbūras tiesas verdiktu atstāsim bez uzmanības, tas ļoti negatīvi ietekmēs ECT un Krievijas attiecības,» teica A.Toršins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits