Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Meningam par dokumentu nodošanu WikiLeaks piespriesti 35 gadi cietumā

Par slepenu dokumentu nodošanu interneta vietnei WikiLeaks ASV tiesa trešdien piespriedusi 35 gadu cietumsodu bruņoto spēku ierindniekam Bredlijam Meningam.

Jāatgādina, ka ASV militārā tiesa 30.jūlijā atzina 25 gadus vecā Meninga vainu 20 no 22 apsūdzības punktiem, tostarp spiegošanā. Tomēr tiesa neatzina viņa vainu nopietnākajā no apsūdzībām - palīdzības sniegšanā ienaidniekam. Prokuratūra bija pieprasījusi Bredlijam piespriest 60 gadu cietumsodu.

Pagājušajā nedēļā viņš atvainojās par ASV nodarīto kaitējumu un par viņa rīcības "negaidītajām sekām".

Līdz ar cietumsoda piespriešanu, tiesa nolēma, ka Menings ar kaunu padzenams no bruņoto spēku rindām un ka dienesta laikā viņam izmaksātā alga daļēji konfiscējama. Trīsarpus gadi, ko Menings pavadījis iepriekšējā apcietinājumā, tiks ieskaitīti viņam piespriestā cietumsoda termiņā. Atbilstoši juristu teiktajam, labas uzvedības gadījumā Menings var iznākt brīvībā jau pēc aptuveni 6,5 gadiem.

Kā norāda laikraksts The New York Times, šobrīd spriedums nodots izskatīšanai militārajām instancēm, kas var vai nu to apstiprināt, vai samazināt soda termiņu. Palielināt sodu militārpersonas nevar. Pēc šīs izskatīšanas lieta tiks automātiski nosūtīta uz ASV apelāciju karatiesu, kur notiks vēl viena izskatīšana.

Spriedumu komentējusi arī cilvēktiesību aizstāvju organizācija Amnesty International, apsūdzot ASV varas iestādes bezatbildībā un norādot, ka personas, kuru noziegumus Menings atmaskoja, tā arī palikušas nesodītas. Šī iemesla dēļ organizācija uzskata, ka ASV prezidentam ir nekavējoties jāapžēlo Menings vai jāmīkstina sods tā, lai viņš nekavējoties tiktu atbrīvots.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, kurā norādīts, ka Meninga notiesāšana „uzskatāmi liecina par to, cik nepamatotas ir ASV pretenzijas uz līderību cilvēktiesību aizstāvības jomā”, bet pati tiesas prāva nosaukta par „divkāršo standartu izpausmi”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits