Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ministrs: Šveices referendums apliecina uzticības trūkumu biznesa elitei

Svētdien aizvadītā imigrācijas referenduma iznākums daļēji skaidrojams ar uzticības trūkumu Šveices biznesa un politiskajai elitei, šādu pārliecību trešdien pauda Šveices ekonomikas ministrs Johanns Šneiders-Ammans.

Pēc viņa teiktā, daudzi šveicieši ir zaudējuši uzticību politiskajai un biznesa elitei, un tajā vainojama dzīšanās pēc peļņas uz sabiedriskā labuma rēķina.

Jau vēstīts, ka Šveicē svētdien notikušajā referendumā vēlētāji ar nelielu balsu pārsvaru atbalstīja priekšlikumu par imigrācijas kvotu atjaunošanu Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem. Referendumā iniciatīvu atbalstīja 50,34% tā dalībnieku.

Kampaņu pirms referenduma, aicinot balsot par imigrācijas kvotu atjaunošanu, bija izvērtusi labēji populistiskā Šveices Tautas partija, kas imigrantu pieplūdumu vaino noziedzības līmeņa kāpumā, īres cenu pieaugumā un satiksmes sastrēgumos.

Šveices valdība un uzņēmēju lobiju organizācijas bija aicinājušas balsot pret referendumam nodoto ierosinājumu, skaidrojot, ka imigrācijas kvotu atjaunošana apgrūtinātu iespējas piesaistīt kvalificētu darbaspēku, no kā atkarīga Šveices tautsaimniecība.

"Šveices valdībai neizdevās pārliecināt tautu par šīs sistēmas priekšrocībām," skaidroja Šveices ekonomikas ministrs. "Šķiet, ka mūsu pilsoņi uzskata, ka brīvais tirgus nodara lielāku kaitējumu nekā labumu."

Kā norādīja ministrs, iepriekš lobiju organizāciju izvirzītajiem argumentiem bijusi lielāka ietekme sabiedrībā.

"Pastāv uzticības plaisa starp uzņēmējiem, pilsoņiem un politikas eliti," skaidroja Šneiders-Ammans.

Lai gan racionālie argumenti par labu tam, lai arī turpmāk tiktu nodrošināta brīva cilvēku pārvietošanās, nedeva cerētos rezultātus, un virsroku guva daudz emocionālāki un ksenofobiskāki uzskati, Šveices valdība turpinās iestāties par lielāku atklātību, solīja ministrs.

"Mēs noteikti nemeklējam lielāku izolētību," viņš sacīja.

Pēc viņa domām, Šveices pilsoņi ir noguruši no uzņēmēju lobiju organizāciju izvirzītajiem argumentiem, jo šīm organizācijām nereti nav izdevies novērst galējības ekonomikā.

"Pēdējo desmit līdz 15 gadu pavērsieni bijuši problemātiski, es runāju par pārmērību kultūrā," sacīja Šneiders-Ammans. "Politikas un ekonomikas elite var tikt saprasta un pieņemta tikai tad, ja pienācīga uzmanība tiek pievērsta kopējam labumam."

"Mēģinot gūt peļņu, šķērsotas sarkanās līnijas," viņš norādīja. Viņš arī piebilda: "Es neesmu apmierināts ar referenduma iznākumu, valdība nav apmierināta. Mēs vēl neesam pilnībā aptvēruši balsojuma sekas."

Lai gan Šveice nav ES dalībvalsts, tā ir noslēgusi līgumu ar Briseli, lai kopš 2002.gada nodrošinātu brīvu pilsoņu pārvietošanos uz bloku un no tā.

Imigrācijas apmērs Šveicē gadā sasniedz ap 70 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits