Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mjanmā no mājas aresta atbrīvota opozīcijas līdere Auna San Su Čži

Mjanmas demokrātiskās opozīcijas līdere Auna San Su Čži sestdien atbrīvota no mājas aresta, kurā viņa pavadījusi lielāko daļu pēdējo 21 gadu. 

Nobela miera prēmijas laureāte smaidot māja atbalstītāju milzīgajiem pūļiem, kas viņu gaidīja pie viņas ezera krasta mājas, kurā militārā hunta viņu turēja ieslodzījumā 15 no pēdējiem 21 gadiem.

Sajūsmas saucieni un aplausi atskanēja tūkstošiem cilvēku lielajā pūlī, kuri tropiskajā saulē bija stundām ilgi pacietīgi gaidījuši 65 gadus vecās disidentes parādīšanos. 

Viņas atbrīvošanu nekavējoties apsveikuši valstu līderi, ASV prezidentam Barakam Obamam paziņojot, ka Su Čži ir "mans varonis", un aicinot Mjanmu atbrīvot visus politieslodzītos.

"Viņa ir mans varonis un iedvesmas avots visiem, kuri strādā pie cilvēktiesību stiprināšanas Birmā (Mjanmā) un visā pasaulē," sacīja Obama. "Savienotās Valstis apsveic viņas sen novēloto atbrīvošanu. Ir laiks Birmas režīmam atbrīvot visus politieslodzītos, ne tikai vienu. Savienotās Valstis gaida dienu, kad visa Birmas tauta būs brīva no bailēm un vajāšanas."

Eiropas Komisija (EK) aicināja Su Čži garantēt neierobežotu brīvību un pieprasīja huntai atbrīvot pārējos politieslodzītos.

"Tagad ir svarīgi, lai Aunai San Su Čži būtu neierobežota pārvietošanās un vārda brīvība un viņa varētu pilnībā piedalīties savas valsts politiskajā procesā," paziņoja EK prezidents Žozē Manuels Barrozu. "Es arī aicinu bez nosacījumiem atbrīvot visus pārējos pilsoņus, kas apcietināti par savu politisko pārliecību."

Su Čži mājas arestā nepārtraukti atradās kopš 2003.gada. Pagājušajā gadā viņai tika piespriests trīs gadu cietumsods, jo viņas rezidencē, pārkāpjot mājas aresta nosacījumus, peldus bija ieradies kāds amerikānis. Huntas līderis Tans Šve cietumsodu vēlāk aizstāja ar 18 mēnešus ilgu mājas arestu. 

Mjanmā pagājušajā svētdienā notika 20 gados pirmās nacionālās vēlēšanas, kuras demokrātiskās opozīcijas partijas nodēvēja par izrādi un boikotēja. 

1990.gadā Mjanmas iepriekšējās parlamenta vēlēšanās Su Čži vadītā partija uzvarēja, tomēr hunta nepieļāva, ka tā pārņem varu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits