Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Naftinieku nemieros Kazahstānā vismaz desmit bojā gājušie

Par nemieru Kazahstānas pilsētā Žanaozenā upuriem, atbilstoši sākotnējai informācijai, kļuvuši 10 cilvēki, 16. decembrī vēsta aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz Kazahstānas ģenerālprokuroru Ašatu Daulbajevu. Viņš tāpat paziņojis par ievainotajiem, kuru starpā ir arī policisti, taču nav precizējis ievainoto skaitu.

Nemieri Žanaozenā sākās 16. decembrī, kad izraisījās policijas sadursmes ar streikojošajiem naftas un gāzes kompānijas Ozenmunaigaz naftiniekiem. Žanaozenas naftinieku streiks ilgst jau vairāk nekā pusgadu, protestējošajiem prasot algu paaugstināšanu, taču līdz šim sadursmes starp streikotājiem un varas pārstāvjiem nebija izcēlušās.

Īpašā brīfingā valsts galvaspilsētā Astanā A. Daulbajevs apstiprināja informāciju, ka Žanaozenā izcēlušies nemieri, kuru laikā nodedzinātas pilsētas administrācijas (akimata), kompānijas Ozenmunaigaz un pilsētas viesnīcas ēkas.

Internetā arī parādījies video, kurā gan nav atrodas liecības par bojā gājušajiem. 

Kā paziņoja ģenerālprokurors, „huligānu grupa” uzbrukusi „mierīgiem pilsoņiem”, kuri bijuši sapulcējušies pilsētas centrālajā laukumā, lai svinētu Kazahstānas neatkarības 20. gadu jubileju. Streikotāju pārstāvji savukārt apgalvo, ka pirmie varmācību pielietojuši policisti.

Jāpiebilst, ka presē jau izskanējusi informācija, ka Žanaozenā bojā gājušo un cietušo skaits mērāms daudzos desmitos cilvēku. Vienlaikus līdz Kazahstānas ģenerālprokurora paziņojumam oficiālās amatpersonas ziņas par upuriem noliedza.

Kā vēsta Krievijas interneta portāls Lenta.ru, atsaucoties uz televīzijas kanālu K+, Žanaozenā šobrīd ievests Kazahstānas Iekšlietu ministrijas karaspēks. Aculiecinieki savukārt stāsta par helikopteriem, kuri lido virs pilsētas, bloķētiem mobilajiem sakariem un sociālajiem tīkliem, kā arī par to, ka pilsētā slēgtas visas iestādes veikali. Savukārt Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, kā vēsta K+, izveidojis īpašu komisiju notikumu Žanaozenā izmeklēšanai. Ierosināta arī krimināllieta par masu nemieru izraisīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits