Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Attēla redzama robota ēna uz Marsa zemes

NASA pasludina Marsa izpētes robota Opportunity misiju par noslēgtu

Marsa izpētes pašgājējs robots Opportunity, kas bija izstrādāts tikai 90 dienas ilgai misijai, pēc vairāk nekā 14 gadus ilgas darbības ir noslēdzis savu misiju uz Marsa, trešdien paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

NASA oficiāli pasludināja šo misiju par noslēgtu, jo kopš 10.jūnija sakari ar Opportunity ir pārtrūkuši.

"Pēc 800+ mēģinājumiem sazināties ar @MarsRovers Opportunity, mēs šodien paziņojam par veiksmīgas Marsa misijas beigām," tviterī rakstīja NASA vadītājs Džims Braidenstains. "Oppy, kam bija paredzēts pētīt Sarkano planētu 90 dienas, pārspēja savas misijas mūžu par 14+ gadiem."

Opportunity ieradās uz Marsa 2004.gada janvārī. Tas apklusa tikai pērnā gada jūnijā putekļu vētras laikā, kas bija apņēmusi šo planētu. NASA inženieri turpināja mēģinājumus sazināties ar robotu, uzskatot, ka putekļi uz Saules enerģijas paneļiem var būt bloķējuši Saules gaismu. Pēdējos mēnešus viņi to mēģināja cerībā, ka Marsa vēji no novembra līdz janvārim varētu attīrīt paneļus no putekļiem.

NASA inženieri pēdējoreiz mēģināja atdzīvināt Opportunity otrdien.

Braidenstains nosauca šo misiju par "vienu no veiksmīgākajiem un ilgākajiem starpplanētu izpētes pasākumiem", kurā iegūtie dati var nodrošināt to, ka astronauti kādreiz varēs staigāt pa Marsu.

NASA paziņoja, ka robots 60 reizes pārsniedzis prognozēto mūža ilgumu un nobraucis pa Marsu pavisam 45 kilometrus – ievērojami vairāk par sākotnēji gaidīto vienu kilometru.

Robota galvenais mērķis bija meklēt vēsturiskas liecības par Marsa klimatu un ūdeni vietās, kur kādreiz var būt bijuši labvēlīgi apstākļi dzīvībai. Tika konstatēts, ka Marss tālā nākotnē bija mitra, potenciāli apdzīvojama planēta.

Opportunity nosūtīja vairāk nekā 217 000 attēlu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits