Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Navazs Šarifs apstiprināts Pakistānas premjerministra amatā

Pakistānas premjerministra amatā trešdien parlaments apstiprināja Navazu Šarifu, kuram šis būs jau trešais pilnvaru termiņš valdības vadītāja postenī. 63 gadus vecais Šarifs jau nodevis amata zvērestu un atzinis, ka jauno valdību gaida daudz problēmu. 

Šarifs Pakistānas valdību iepriekš vadījis jau divas reizes - no 1990. līdz 1993.gadam un no 1997. līdz 1999.gadam, kad zaudēja varu militārā apvērsumā. Viņa partija Pakistānas Musulmaņu līga - N (PML-N) pārliecinoši uzvarēja pagājušajā mēnesī aizvadītajās parlamenta vēlēšanās.

Valsts ekonomikas stāvoklis ir neiedomājams, uzrunājot parlamentu, norādīja Šarifs, kurš sacīja, ka arī pilsoņiem nevajadzētu šaubīties, ka jauno kabinetu gaida lieli izaicinājumi.

Šarifs ir paudis atbalstu miera sarunām ar talibiem, ko valsts ietekmīgā armija uztver ar lielu skepsi, kā arī pagājušajā nedēļā nosodīja ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumu, kurā tika nogalināts Pakistānas talibu vadības otrais cilvēks Valiurs Rehmans.

Bezpilota lidaparātu uzlidojumi Pakistānā ir izpelnījušies asu kritiku, un Pakistānas valdība ir atklāti tos nosodījusi kā valsts suverenitātes pārkāpumus. Savukārt Vašingtona tos aizstāv, norādot, ka, pateicoties bezpilota lidaparātiem, likvidēti daudzi talibu un starptautiskās teroristiskās organizācijas Al Qaeda līderi.

Savā pirmajā runā premjera amatā Šarifs atkārtoti pauda bažas par šāda veida uzlidojumiem. "Mēs respektējam citu suverenitāti un viņiem būtu jārespektē arī mūsu suverenitāte un neatkarība. Šai kampaņai būtu jābeidzas," uzsvēra Šarifs. Viņš aicināja izstrādāt visaptverošu stratēģiju, lai izskaustu ekstrēmismu.

Paredzams, ka Pakistānas attiecības ar Vašingtonu būs viens no galvenajiem jautājumiem Šarifa premjera amata termiņa laikā, sevišķi ņemot vērā, ka NATO līdz nākamā gada beigām plāno izvest no kaimiņvalsts Afganistānas visus savus kaujas spēkus. Šarifs ir paziņojis, ka Pakistāna sadarbosies ar NATO šajā laikā, bet brīdinājis, ka Vašingtonai jāņem vērā Islamabadas bažas par bezpilota lidaparātu uzbrukumiem.

Viegls ceļš Šarifu negaida arī valsts ekonomikā. Pakistāna piedzīvojusi ārvalstu valūtu rezervju un nacionālās valūtas vērtības kritumu, un analītiķi izteikušies, ka valsts varētu lūgt Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) jaunu aizdevumu. SVF 2008.gada novembrī valstij izstrādāja 11,3 miljardu dolāru (6,1 miljarda latu) aizdevuma programmu, taču Pakistāna no tās 2011.gadā atteicās, atsakoties īstenot bargās finanšu reformas, ko bija pieprasījis fonds.

Šarifs valsts ekonomisko stāvokli atainoja drūmās krāsās, bet uzsvēra, ka viņa valdība ir apņēmusies savest lietas kārtībā. "Cilvēkiem būtu jāzina, ka valsts ekonomika ir ļoti sliktā stāvoklī, kas nav iedomājams. (..) Bet es neatpūtīšos, nedz ļaušu to darīt kādam no savas komandas, kamēr nebūsim spējīgi uzlabot ekonomisko situāciju," uzsvēra Šarifs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits