Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Neapoles iedzīvotāji jau uzbrūk ugunsdzēsējiem

Berluskoni sola atrisināt ar Neapoles atkritumu kalniem saistītās problēmas


Neapmierināti ar centieniem apdzēst viņu aizdedzinātās atkritumu kaudzes, Neapoles iedzīvotāji pēdējās dienās jau vairākkārt uzbrukuši Itālijas pilsētā sabraukušajiem ugunsdzēsējiem, ziņo AFP. Kaut gan jaunais premjerministrs Silvio Berluskoni solījis beidzot tikt galā ar 14 gadu seno problēmu, vēl pirmdien pilsētas ielās bija ap 3500 tonnām atkritumu, bet visā Kampānijas provincē to apjoms varētu sasniegt pat 45 tūkstošus tonnu. Visas tuvējās izgāztuves ir pārpildītas, bet jaunas celt Kampānijas iedzīvotāji nevēlas, norādot uz to radīto smaku un iespējamajiem draudiem cilvēku veselībai. Daļa atkritumu pirmdien tika aizvesta uz Vāciju, taču arī tas ir tikai pagaidu risinājums.

S.Berluskoni trešdien iecerējis Neapolē noorganizēt kopīgu ministru kabineta sēdi ar vietējām pašpārvaldēm, lai spriestu par problēmas risinājuma iespējām. Itālijas laikraksti pirmdien publicēja divus galvenos variantus: La Repubblica vēsta, ka viņš varētu censties pierunāt Kampānijas amatpersonas piekrist jaunu izgāztuvju un atkritumu pārstrādes centru celtniecībai, bet Velino par ticamāko iespēju uzskata armijas iesaistīšanos. Tomēr S.Berluskoni uzsvēra, ka risinājums jāatrod pēc iespējas ātrāk. "Es vairs netaisos gaidīt, līdz visi par kaut ko vienosies, kamēr atkritumu kaudzes kļūst par kalniem," viņu citē La Repubblica.

Nesagaidījuši valdības palīdzību, neapolieši pagājušās nedēļas beigās kārtējo reizi ķērās pie dedzināšanas, lai kaut nedaudz atbrīvotu pilsētu no pastāvīgās smakas un aizvien pieaugošajām kaudzēm. AFP vēsta, ka naktī uz pirmdienu pilsētas ugunsdzēsējiem nācās tikt galā ar 90 ugunsgrēkiem. Politiķi un mediķi gan lūdza pilsētniekus nededzināt atkritumus, stāstot par indīgo dioksīnu nokļūšanu gaisā, ūdenī un ēdienā, taču neapolieši apgalvo, ka viņiem vairs neesot citu iespēju. ASV flotes veselības dienesta darbinieki mēneša sākumā paņēma Neapoles ūdens un zemes paraugus, lai novērtētu potenciālā atkrituma piesārņojuma potenciālo iespaidu uz veselību. Rezultāti varētu būt zināmi maija beigās vai jūnija sākumā. Mediķi arī brīdina, ka atkritumu kalnos varētu saviesties dažādu infekcijas slimību pārnēsātāji: žurkas, prusaki un citi radījumi.

Problēmu vēl vairāk pastiprina vietējā mafija, kas kontrolē lielu daļu Kampānijas atkritumu biznesa. Kā pauž BBC, tās pārstāvji piedāvā Itālijas lielo uzņēmumu vadītājiem lēti tikt galā ar kaitīgiem atkritumiem, kuri pēc tam tiek bez jebkādas šķirošanas izgāzti Neapoles apkaimē. "Diemžēl Kamorra ir izvēlējusies vienu no Itālijas auglīgākajām un lauksaimnieciski ienesīgākajām Itālijas daļām — tas ir pielīdzināms toksisku atkritumu izgāšanai Šampaņas province Francijā," raidsabiedrībai sacīja onkologs Antonio Marfella.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits