Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Nemiernieku uzbrukumā gandrīz pilnībā izpostīta Kadafi dzimtā pilsēta Sirta

Gāztā Lībijas diktatora Muamara Kadafi dzimtā pilsēta Sirta, kura ceturtdien gandrīz pilnībā nonākusi Nacionālās Pārejas padomes (NPP) kaujinieku kontrolē, ir izpostīta un sagrauta.

Kādreiz bagātā pilsēta, kura Kadafi pārdrošajos sapņos ieņēma Āfrikas Savienoto Valstu galvaspilsētas vietu, tagad ir teju neatpazīstama, atzīmēja kāds NPP kaujinieks, kurš iepriekš Sirtā bija viesojies vairākas reizes.

Pie nodarītās postažas viņš vainoja Kadafi lojālistus. "Tā bija viņu kļūda. Ja viņi būtu padevušies, mums nebūtu bijis tas jādara," viņš piebilda.

Kā jau ziņots, Kadafi lojālie spēki ceturtdien turpina izrādīt pretestību vēl tikai divos Sirtas rajonos - Dollaras rajonā, kas atrodas Vidusjūras piekrastē pilsētas ziemeļrietumos, un Otrajā mikrorajonā. Sirtā cīnās NPP kaujinieki no Misrātas un Bengāzī, kur 17.februārī sākās sacelšanās pret Kadafi režīmu.

Svinot savu uzvaru, kaujinieki raida gaisā šāvienus no ieročiem un braukā pa ielām savos melni krāsotajos pikapos ar piemontētajiem automātiskajiem un pretgaisa aizsardzības ieročiem.

Pāris Kadafi režīma zaļo karogu, kas vēl plīvoja uz ēku jumtiem, ātri aizstāti ar revolūcijas karogiem sarkanā, melnā un zaļā krāsā. NPP kaujinieki virzās uz priekšu no mājas uz māju, meklējot ieročus un Kadafi cīnītājus, un reizēm - arī laupījumu.

NPP kaujinieku ielenkumā Sirta atrodas kopš 15.septembra, un pilsētā palicis vien neliels skaits vietējo iedzīvotāju, kurus NPP kaujinieki tur aizdomās par cīnīšanos Kadafi pusē. Daudzi no viņiem ieslodzīti cietumā.

Pēc varas pārņemšanas 1969.gadā Kadafi pārvērta kādreiz miegaino piejūras ciematu Sirtu mazā pilsētā ar lieliem nākotnes plāniem. Sirtā Kadafi tikās ar Āfrikas līderiem, kuri nodibināja Āfrikas Savienību. Un, ierosinot radīt Āfrikas Savienotās Valstis, Kadafi par tās galvaspilsētu bija iecerējis Sirtu.

Grandiozo Sirtas projektu centrā atradās Vagadugu konferenču centrs, kurā Kadafi rīkoja samitus ārvalstu līderiem. Tagad ēkas milzīgie stikla logi ir izbiruši un metāla jumts sabrucis. Līdzīgs sabrukums vērojams arī citviet pilsētā.

"Mēs to nedarījām atriebības dēļ. Mēs tikai vēlējāmies viņus apturēt un būt brīvi," apgalvoja viens no NPP kaujiniekiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits