Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Nepietiekamās vēlētāju aktivitātes dēļ Varšavas mērs saglabā amatu

Nepietiekamās vēlētāju aktivitātes dēļ Varšavas pilsētas galvai Hannai Gronkevičai-Valcai izdevies noturēties amatā, pirmdien ziņo Polijas Radio.

Varšavā svētdien notika referendums par Gronkevičas-Valcas atsaukšanu.

Lai referendumu varētu tikt atzīts par notikušu, tajā bija jāpiedalās vismaz trīs piektdaļām no to vēlētāju skaita, kas piedalījušies 2010.gadā notikušajās mēra vēlēšanās, tas ir, 29% jeb 389 430 balsstiesīgajiem pilsētniekiem. Taču svētdien referendumā piedalījās vien 343 732 varšaviešu jeb 25,66% balsstiesīgo pilsētnieku, liecina pirmdien izziņotie dati.

Pati Gronkeviča-Valca pirmdien izteica pateicību Varšavas vēlētājiem.

"Esmu ļoti pateicīga visiem Varšavas pilsoņiem," teikts pirmdien izplatītajā pilsētas galvas paziņojumā, kurā pausta pārliecība, ka referenduma iznākums uzskatāms par "uzticības paušanu" viņas darbam.

"Es centīšos nesagādāt jums vilšanos. Es saprotu arī, ka Varšavas ļaudis sagaida ne tikai lielas investīcijas infrastruktūrā, bet arī sarunu un dialogu. Nākamgad tiksimies atkal īstajās vēlēšanās," viņa norādīja, pieminot nākamgad paredzētās mēra vēlēšanas.

Gronkeviča-Valca izraisījusi varšaviešu neapmierinātību ar sabiedrisko pakalpojumu cenu pieaugumu un infrastruktūras objektu, piemēram, jaunās metro līnijas, būvniecības darbu kavēšanos.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks un Gronkeviča-Valca, kas Polijas galvaspilsētas vadītāja krēslā atrodas jau otro pilnvaru termiņu, bija mēģinājuši pārliecināt varšaviešus referendumā nepiedalīties, lai tādējādi balsojums tiktu atzīts par nenotikušu.

Taču Gronkevičas-Valcas kritiķi norāda, ka Tuska vadītās Pilsoniskās platformas (PO) politiķu aicinājumi nepiedalīties referendumā uzskatāmi par partijas centieniem "nomīdīt demokrātiju".

"Vēlētāji parādīja Pilsoniskajai platformai dzelteno [brīdinājuma] kartīti," svētdien paziņoja viens no Varšavas mēra atstādināšanas kampaņas rīkotājiem Pjotrs Guzjals.

Savukārt opozīcijā esošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) Varšavas nodaļas vadītājs Marjušs Kaminskis norādīja, ka PO taktika uzskatāma par "konstitucionālo principu nomīdīšanu" un nav savienojama ar "Eiropas standartiem".

Turpretī PO politiķe Malgožata Kidava-Blonska sarunā ar Polijas Radio pirmdien uzsvēra, ka "referendums atšķiras no pašvaldību vēlēšanām", un pauda pārliecību, ka viņas pārstāvētajai partijai bijušas pilnīgas tiesības mudināt savus atbalstītājus referendumā nepiedalīties.

Atbalsts Varšavas mēram mazinās tāpat kā viņas pārstāvētajai valdošajai partijai, kuru popularitātē pirmo reizi sešu gadu laikā pārspējusi partija "Likums un taisnīgums".

Tomēr, neskatoties uz to, Gronkeviča-Valca, kura paudusi apņēmību kandidēt uz trešo pilnvaru termiņu Varšavas mēra amatā, joprojām ir populārākā politiķe Polijas galvaspilsētā.

Kopš 20.augusta, kad tika izsludināts referendums par mēra atsaukšanu, Gronkeviča-Valca bija veikusi aktīvu kampaņu, personīgi apmeklējot varšaviešus to mājās un solot tiem, kas maksā nodokļus galvaspilsētā, atlaides sabiedriskajā transportā un citas priekšrocības.

Savukārt valdība septembrī apsolīja piešķirt finansējumu Varšavas apvedceļa iesaldētās būvniecības pabeigšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits