Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Newsweek: nākotnes dabas katastrofas kļūs par jauniem 11. septembriem

Pols Stoktons, kurš ASV Aizsardzības ministrijā atbild par drošību Savienoto Valstu teritorijā, pat vairāk nekā par terorisma draudiem uztraucas par apokaliptiskām katastrofām, kuras var uz visiem laikiem izmainīt miljoniem amerikāņu dzīves, vēsta žurnāls Newsweek. P. Stoktons, ASV aizsardzības ministra vietnieks īpaši uzsver, ka nākotnes dabas katastrofām būs "kaskādes efekts", tajā skaitā arī sociālpolitisks, teikts publikācija.

P. Stoktona modeļos figurē katastrofas, kuri var nogalināt desmitiem tūkstošus cilvēku, iedragāt ekonomiku, kā arī nodarīt milzu zaudējumus nacionālajai drošībai. "Savukārt terorists, kas vainojams šajās šausmās, būs Daba," raksta Newsweek.

Eksperti nešaubās: no katastrofām, kuras būs daudz postošākas par viesuļvētru Katrīna, nākotnē neizdosies izvairīties. Globālā sasilšana un Pasaules okeāna līmeņa celšanās jau šodien rada aizvien spēcīgākas un bīstamākas viesuļvētras. Atsevišķi zinātnieki šī iemesla dēļ vēlas pievienot Safira-Simpsona viesuļvētru skalai jaunu, sesto kategoriju. Pie 5. kategorijas pašlaik pieder viesuļvētras ar vēja ātrumu, lielāku par 155 jūdzēm stundā, bet 6. kategorijā tiktu iekļautas viesuļvētras, kuru vēja ātrums pārsniedz 175-180 jūdzes stundā. Jāpiebilst, ka šogad ASV jau ir piemeklējušas 10 viesuļvētras, katra no kurām nodarījusi zaudējumus, lielākus par miljardu ASV dolāru, un Ārkārtas situāciju pārvalde ir gandrīz izsmēlusi šī gada budžetu.

Problēma ir ne tikai tur, ka stihijas kļuvušas tik varenas, nelaime ir arī tur, ka dabas katastrofu ceļā esošie rajoni ir biezi apdzīvoti, teikts rakstā. Megapoļu iedzīvotāju skaits nemitīgi pieaug, bet tās atrodas galvenokārt piekrastēs. Līdz ar to pastāv daudz drūmāki scenāriji, nekā nesenā zemestrīce Japānā, kuras sekas bija cunami un avārija AES, atzīmē izdevums.

Tā 1811.-1812. gada ziemā ASV uz ziemeļiem no Memfisas notika spēcīgu zemestrīču sērija. Misisipi upe sāka tecēt pretējā virzienā, iegruva tās krasti, radās jauni ezeri. Tomēr bojā gājušo cilvēku skaits bija niecīgs, jo toreiz tas bija mazapdzīvots rajons. Amerikāņu zinātnieki ir aprēķinājuši, ka ja 7,7 balles stipra zemestrīce šodien atkārtotos šajā rajonā, ietu bojā vai gūtu traumas līdz 86 tūkstošiem cilvēku, tiešie zaudējumi ekonomikai būtu 300 miljardi ASV dolāru, būtu iespējami bojājumi 15 AES. Tāpat būtu nepieciešami 42 tūkstoši glābēju, kas nozīmē – glābšanas darbiem nāktos piesaistīt armiju. Tieši šī iemesla dēļ ASV aizsardzības ministra vietnieks P. Stoktons arī izrāda pastiprinātu interesi par potenciālajām dabas katastrofām, raksta Newsweek.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits