Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

No jaunas mātes par karalieni

55 valdīšanas gados britu karaliene Elizabete II kļuvusi par monarhijas un tradicionālo vērtību simbolu

1953.gada 2.jūnijā uzņemtajos attēlos tikko kronētās Lielbritānijas karalienes Elizabetes II sejā šķietami pašsaprotamā prieka vietā redzama dompilna izteiksme. Tolaik 26 gadus jaunā sieviete, kuru nu pazīstam kā mūždien krāšņām cepurēm rotātu, nopietnu večiņu, jau vairākkārt bija aizstājusi slimo tēvu Georgu VI karalisko pienākumu izpildē un droši vien labi apzinājās jauno pienākumu patieso smagumu. Taču tieši ar nopietno attieksmi pret saviem reprezentatīvajiem pienākumiem viņa izpelnījusies teju nedalītu tautas mīlestību. Pat tie cilvēki, kuri Lielbritānijas konstitucionālo monarhiju uzskata par mūsdienām nepiemērotu valsts iekārtu, lielākoties nevēlas zaudēt karalieni kā valsts pārstāvi.

Kameru uzbrukumā


Jau 21 gada vecumā, tēvam karalim Georgam VI vēl esot pie labas veselības, troņmantiniece Elizabete Dienvidāfrikas apmeklējuma laikā bērnišķīgā balsī apsolīja, ka "visa mana dzīve, vienalga, cik īsa vai gara, tiks ziedota kalpošanai jums un mūsu dižajai karaliskajai ģimenei, kurai mēs visi piederam". Tādējādi kroņprincese padodas liktenim, apņemoties pieņemt nenovēršamo un darīt visu iespējamo, lai pēc iespējas labāk pildītu uzdevumu, kurš nolemts jau iedzimstot, rakstīja avīzes, kas jau tolaik ar neatlaidīgu uzmanību sekoja ikvienam Elizabetes spertajam solim.

"Sprogainā mazulīte Lilibete savu nākamo padoto sirdis iekaroja jau ar pirmajām dienām," pēc karaļa Georga VI nāves 1952.gadā rakstīja žurnāls TIME. "Ar laiku nokļūstot aizvien tuvāk tronim, Elizabete ir pierādījusi savu atbilstību amatam. Viņa uzauga tautas priekšā, kura iepazina viņu kā patuklu, mazu meitenīti, kā godīgu, garkājainu gaidu, kautrīgu, paklausīgu meitu, kuras vienīgā sacelšanās pret vecākiem bija nodošanās kara laika darbiem līdz ar citām tālaika jaunietēm, kā iemīlējušos princesi, kā laimīgu līgavu un kā jauno māti." Ar princi Filipu karaliene ir kopā jau 60 gadu.

Arī karalienes kronēšanas ceremonija bija informācijas laikmeta triumfs — tas bija pirmais šāds pasākums, ko tiešraidē translēja BBC. Tā kā televizori vēl nebija pieejami visiem, cilvēki devās pie draugiem un paziņām vai palika mājās pie radioaparātiem. No 36,5 miljoniem Lielbritānijas iedzīvotāju kronēšanu televīzijā skatījās 20,4 miljoni, bet 11,7 miljoni klausījās pa radio. Divsimts bērniem bija pat iespēja skatīt krāsu televīziju, jo Parlamenta laukumā bija uzstādītas trīs krāsu kameras. Tagad kronēšanas ceremonija skatāma arī populārajā videoapmaiņas lapā YouTube, kas pagājušā gada beigās tika sveikts kā pierādījums monarhijas spējam izmantot mūsdienu iespējas, vienlaikus nezaudējot tradicionālo pašcieņu (viņu pievienotajiem video atslēgta komentēšanas iespēja).

Reputācija joprojām tīra


Lai gan jaunā laikmeta pārbaudījumu neizturēja tikpat kā neviens Elizabetes radinieks, cits pēc cita iekuldamies lielākos vai mazākos skandālos, viņas pašas reputācija joprojām palikusi nevainojama. "Savā ziņā karaliene ir kā rokzvaigzne, kuras pievilcību vēl pastiprina nepatika pret neizbēgamo slavu," TIME rakstīja pirms Elizebetes 80.dzimšanas dienas. "Viņa vēlas par monarhijas galveno mērķi padarīt stabilitātes un patriotisma vērtību stiprināšanu. Tās viņai instinktīvi šķiet pašsaprotamas."

"Viņa bijusi tronī jau 54 gadus un ne reizi nav izdarījusi neko sliktu," pērn CNN uzsvēra karaliskais vēsturnieks Endrū Robertss. "Viņas vārdu nav skārusi pat skandāla smaka. Viņa bijusi īsta profesionāle, pilnībā pildot savus pienākumus, un tāpēc briti augstu vērtē viņu gan kā karalieni, gan kā cilvēku."

Par pasaules slavenāko sievieti dēvētajai Elizabetei plašu tautas kritiku nācies uzklausīt tikai vienu reizi — pēc princeses Diānas traģiskās nāves 1997.gadā. Daudzi briti bija neapmierināti ar karaliskās ģimenes klusajām sērām, uzskatot to par apliecinājumu viņu nepatikai pret valstī iemīļoto princesi. Tomēr karaliene arī tad izlēma paklusēt un neatbildēt kritikai, saglabājot nu jau leģendāro noslēgtību — visā savā valdīšanas laikā viņa nav devusi nevienu interviju.

Viena no retajām reizēm, kad karaliene publiski zaudēja pašsavaldīšanos, bija pagājušā gada fotosesijā pie slavenību fotogrāfes Annijas Leibovicas. "Manuprāt, jūs labāk izskatītos bez kroņa. Ne tik grezni. Šī ordeņa mantija ir pārāk krāšņa," fotogrāfe redzama sakām BBC dokumentālajā filmā A Year With The Queen. "Ne tik grezni?" karaliene atcirta. "Kas tad šis ir? Es neko nemainīšu! Liels paldies, bet man apnicis pārģērbties," viņa piebilda, pamezdama telpu. Vēlāk abas sievietes tomēr izdevās samierināt un A.Leibovicas fotogrāfija kļuva par vienu no karalienes ikoniskajiem uzņēmumiem.

Skaista un gudra


Taču īstiem britiem arī šādi starpgadījumi nav mazinājuši cieņu pret savu monarhu. "Tikšanās ar karalieni ir manas dzīves ievērojamākais notikums," pēc karaliskās audiences žurnālistiem manāmā mulsumā stāstīja viens no Anglijas kriketa komandas līderiem Ešlijs Džailzs. "Viņa ir dzīva saikne ar valsts vēsturi, kas man ir ļoti svarīgi. Viņa arī ir ļoti gudra. Manuprāt, viņa savu darbu dara fantastiski. Un viņa ir neiedomājami skaista sieviete."

Arī pils darbinieki, kuriem ar karalieni jāstrādā ikdienā, nav zaudējuši cieņu pret monarhu. "Šī ir pārsteidzoši demokrātiska darbavieta, jo cilvēkiem vienmēr ir kādas idejas. Un karaliene rāda lielisku piemēru. Viņa ir ļoti darbīga, nekad neizturas iedomīgi un neprasa priviliģētu attieksmi," saka pils kadru daļas vadītāja Elizabete Hanka.

Karalienes bērnu dienu nopietnība un darba ētika saglabājusies līdz pat šai dienai, uzsver visi viņas pazinēji. Par spīti savam cienījamajam vecumam, karaliene vēl aizvien darbojas gandrīz tikpat aktīvi kā pirms 50 gadiem. Tā kā, par spīti savam iedzimtajam kautrīgumam, viņai nākas pārmīt dažus vārdus ar katru viesi, karaliene pirms ciemiņu uzņemšanas izlasa viņu biogrāfijas un pieraksta īsu sveicienu, kas pēc tam tiek izmantots par pamatu sarunas sākšanai.

"Viņa zina visu. Visu. Vienkārši zina. Es nesaprotu, kā viņai tas izdodas," TIME reportierim stāstīja princis Endrū. Arī citi pils darbinieki atzīst — karalienei pat savā cienījamajā vecumā (aprīlī viņai apritēja 82 gadi) ir apbrīnojama atmiņa. Nereti tā tiek izmantota arī zobgalībai — pērnajā maijā Vašingtonā viņa vakariņu uzrunu sāka ar vārdiem: "Man laikam būtu jāsaka tosts, kas sāktos: "Kad biju šeit 1776.gadā…"," atsaucoties uz ASV prezidenta Džordža V.Buša pārteikšanos, kad viņš karalienes vecumam "pieskaitīja" pārsimts gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits