Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Nobela prēmijas laureāts: Stingras taupības pasākumi padarīs nabadzīgās valstis vēl nabadzīgākas

Stingras taupības pasākumi padarīs nabadzīgās valstis vēl nabadzīgākas - šādi pasākumi jau izgāzušies Īrijā, Latvijā un Grieķijā. Šādu viedokli žurnālā Otkritij Gorod pauž viens no pasaules ietekmīgākajiem ekonomistiem, Nobela prēmijas laureāts Džozefs Stiglics.

"Tajā laikā, kad Grieķija un citas valsts pārdzīvo krīzi, par dežūrzālēm tiek uzskatīti novecojuši stingras taupības pasākumi komplektā ar privatizāciju, kas padarīs valstis, kurās šādi pasākumi tiek ieviesti, vēl nabadzīgākas un neaizsargātākas. Šādas zāles ir izgāzušās Austrumāzijā, Latīņamerikā un dažos citos reģionos, un tieši tāpat tās šodien cietīs krahu arī Eiropā. Faktiski tās jau ir cietušas neveiksmi Īrijā, Latvijā un Grieķijā," apgalvo Stiglics.

Viņš nepiekrīt ekonomistiem, kuri uzskata, ka stingras taupības režīms rada pārliecību, bet pārliecība izraisīs ekonomisko uzplaukumu.

"Stingra taupība negatīvi ietekmē ekonomikas izaugsmi, pasliktinot valdības finanšu un kredītu situāciju vai vismaz nodrošinot mazāku ienesīgumu salīdzinājumā ar stingrās taupības atbalstītāju solīto. Gan vienā, gan otrā ziņā pārliecība zūd, iedarbinot ekonomiskās lejupslīdes spirāli," skaidro ekonomists. "Vai mums ir vajadzīgs vēl viens dārgs eksperiments ar idejām, kuras kārtējo reizi ir lemtas neveiksmei? Mēs nedrīkstam to pieļaut, taču aizvien vairāk šķiet, ka, neskatoties uz to, mēs būsim spiesti piedzīvot vēl vienu krīzi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits